Όλο και περισσότερο, βλέπουμε συσκευασίες με σήμανση «Ελληνικό Προϊόν», ελληνικές σημαίες κλπ. Πόσο αξιόπιστα είναι όλα αυτά; Μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα προϊόν είναι ελληνικό, διαβάζοντας τη συσκευασία του; Να μερικοί κανόνες για να καταλαβαίνουμε καλύτερα αυτά που αναγράφονται στη συσκευασία και για να αποφεύγουμε κάθε είδους «παραπλάνηση»…
Σημαιάκια, σηματάκια κλπ.
Κάθε εταιρία έχει φτιάξει και ένα δικό της σηματάκι που τοποθετείται στη συσκευασία και δηλώνει την ελληνικότητα του προϊόντος της. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το τι σημαίνει το κάθε σηματάκι και ποια προϊόντα μπορούν να ονομάζονται «ελληνικά», άρα ο καθένας εννοεί ό,τι νομίζει.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι στη διαδικασία καθορισμού επίσημων προδιαγραφών πιστοποίησης ελληνικότητας, αλλά δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ούτε είναι γνωστό πότε θα έχουμε.
Στο μεταξύ, όλα αυτά τα σηματάκια που βλέπουμε είναι άγνωστο τι ακριβώς σημαίνουν, άρα δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι εταιρίες «λένε ψέματα», απλά δεν ξέρουμε ποια από τα σήματα είναι αξιόπιστα.
Κωδικός 520
Ο κωδικός προϊόντος που ξεκινά από 520 ή 521 δείχνει ότι το προϊόν έχει «καταχωρηθεί» στην Ελλάδα, όχι όμως απαραίτητα ότι παράγεται στη χώρα. Μπορεί ένα προϊόν 520 να παράγεται στην πραγματικότητα αλλού, ή ένα προϊόν με άλλο κωδικό να παράγεται στην Ελλάδα. Άρα, ο κωδικός αποτελεί ένδειξη, αλλά δεν είναι ασφαλής απόδειξη ελληνικότητας. Για περισσότερες πληροφορίες, δες και το άρθρο μας: «Κωδικός 520: Δείχνει Ελλάδα;»
«Made in…»
Η παλιά, γνωστή σήμανση… Εξακολουθούμε να την βλέπουμε, όπως την είχαμε συνηθίσει, σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ευρώπης (made in China, India, Bangladesh, U.S.A. κλπ). Οι Ευρωπαϊκές χώρες την έχουν αντικαταστήσει, κατά κανόνα, με το «Made in E.U.» ή «Παράγεται στην Ε.Ε.», που θα δούμε αναλυτικά αμέσως μετά.
«Παράγεται στην Ε.Ε.»
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι συσκευασίες δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να αναγράφουν τη χώρα παραγωγής (εφόσον αυτή ανήκει στην Ε.Ε.), αλλά αρκεί το «Παράγεται στην Ε.Ε.» (προφανώς, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ενοποίησης). Έτσι, είναι δύσκολο να ξέρεις αν αυτό το «Παράγεται στην Ε.Ε.» σημαίνει Ελλάδα, Βουλγαρία, Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.
Από την άλλη, μπορεί προαιρετικά να αναγράφεται και η χώρα παραγωγής. Στην περίπτωσή μας, θα θέλαμε τα ελληνικά προϊόντα να αναγράφουν σαφώς ότι «Παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα». Εάν δεν το κάνουν, απλά δεν μας κάνουν σαφές το πού παράγονται, κάτι που τελικά βλάπτει τα ίδια τα προϊόντα (τουλάχιστον, στην ελληνική αγορά).
Μια εταιρία που δεν έχει κάτι να κρύψει, πιστεύουμε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει, αυτή τη στιγμή, είναι να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το πού και πώς παράγει, συσκευάζει και διανέμει το προϊόν της.
«Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα»
Η πιο σαφής σήμανση. Σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμα πιο πέρα, προσδιορίζοντας και την εταιρία ή την πόλη παραγωγής, π.χ. «Παράγεται και συσκευάζεται στο Βόλο, από την Χ [ελληνική εταιρία]».
«Παράγεται στην Ελλάδα»
Η απλοποιημένη μορφή του προηγούμενου, είναι σχετικά ασφαλής, στο βαθμό που δεν είναι πολύ πιθανό ένα προϊόν να παράγεται στην Ελλάδα, να φεύγει στο εξωτερικό για συσκευασία και να ξανα-εισάγεται (χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί και αυτό να συμβεί). Θα θέλαμε οι επιχειρήσεις να το αντικαταστήσουν με το πλήρες «Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα», εφόσον ισχύει, ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.
«Συσκευάζεται στην Ελλάδα»
Εδώ, κάτι πάει στραβά. Αν δεν αναφέρεται η παραγωγή, είναι πολύ πιθανό αυτή να γίνεται εκτός χώρας και μόνο η συσκευασία εδώ (και μάλιστα, πιθανότατα, με κωδικό που ξεκινά από 520).
«Εισάγεται από την Χ [εταιρία]»
Σαφώς, εισαγόμενο προϊόν. Το αν η εταιρία που το εισάγει είναι ελληνική, δεν σημαίνει πολλά.
«Διανομή από την Χ [εταιρία]» ή «Αντιπρόσωπος Χ [εταιρία]»
Σχεδόν σίγουρα, εισαγόμενο προϊόν. Το αν η εταιρία που το διανέμει είναι ελληνική, δεν σημαίνει πολλά.
«Παράγεται στην Χ [χώρα]» ή «Παράγεται από την Χ [εταιρία εξωτερικού]»
Σαφώς, εισαγόμενο προϊόν.
Διάφορες σημάνσεις, λιγότερο σαφείς
Σε κάποιες περιπτώσεις, η σήμανση δεν είναι τόσο σαφής. Π.χ. μπορεί να γράφεται απλά το όνομα και η διεύθυνση μιας εταιρίας, χωρίς να προσδιορίζεται αν αυτή παράγει, συσκευάζει ή εισάγει / διανέμει το προϊόν. Όσο λιγότερο σαφής είναι η σήμανση, τόσο περισσότερα ερωτηματικά για τον καταναλωτή που καλείται να κρίνει και να επιλέξει…
Προσοχή:
Όλες οι παραπάνω σημάνσεις δεν είναι υποχρεωτικές από το νόμο, τυπικά αρκεί το «Παράγεται στην Ε.Ε.». Όλες οι άλλες διευκρινίσεις είναι προαιρετικές και στη διακριτική ευχέρεια κάθε επιχείρησης.
Εμείς, σαν καταναλωτές, ζητάμε από τις επιχειρήσεις να μας δίνουν πλήρη και σαφή στοιχεία για το πού και από ποιον παράγεται, συσκευάζεται και διακινείται το προϊόν τους. Όχι επειδή είναι υποχρεωτικό, αλλά γιατί αυτό εξυπηρετεί εμάς και, τελικά, και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, στο βαθμό που δεν έχουν κάτι να κρύψουν.
Επίσης, ζητάμε από τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν ότι η αναγραφή όλων των στοιχείων στη συσκευασία δεν γίνεται πλέον για τυπικούς (μόνο) λόγους, αλλά και ουσιαστικούς. Άρα, πρέπει να μπορούμε να τα διαβάσουμε (χωρίς μικροσκόπιο), να είναι ευδιάκριτα και σαφή.
Εννοείται, βέβαια, ότι αυτά που γράφουν στη συσκευασία θα πρέπει να είναι αληθινά. Εδώ μπαίνει και πάλι η κάλυψη του νόμου, αφού μπορεί να μην είναι υποχρεωτική η καταγραφή στοιχείων, αλλά τα στοιχεία που αναγράφονται (προαιρετικά) απαγορεύεται να είναι παραπλανητικά.
Τέλος, από τη συσκευασία ίσως μπορείς να δεις το πού παράγεται το προίόν και από ποιον, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις άκρη για στοιχεία όπως το ποια είναι η ιδιοκτησία της επιχείρησης ή τι προέλευσης είναι οι πρώτες ύλες. Τέτοια στοιχεία είναι αρκετά δυσκολότερο να τα βρεις. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα σας τα παρέχει το ellinikoproion.gr.
Συμπληρώνουμε, μετά από σωστή υπόδειξη φίλου μας, επιχειρηματία:
Πολλοί καταναλωτές, βλέποντας πολλές γλώσσες να χρησιμοποιούνται πάνω στη συσκευασία, θεωρούν ότι το προϊόν είναι εισαγόμενο. Αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Το προϊόν, όχι μόνο είναι ελληνικό, αλλά εξάγεται και σε άλλες χώρες (εξ' ού και οι γλώσσες).
Παρακαλούμε, αν έχετε κάτι να προσθέσετε στην παραπάνω ανάλυση ή αν θεωρείτε ότι κάτι έχουμε παραλείψει, στείλτε μας τις προσθήκες που προτείνετε στο info@ellinikoproion.gr .
(Από το ellinikoproion.gr)