Το Θερινό σχολείο "Βιοεμπνεόμενα υλικά"



Το τρίτο Θερινό Σχολείο  σε “ΒΙΟΕΜΠΝΕΟΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ” για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (φωτοβολταϊκά) ή για άμεση παραγωγή υδρογόνου διοργανώνεται στην Κρήτη.

Το Θερινό σχολείο "Βιοεμπνεόμενα υλικά"  πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Χημείας στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών από τις 7 μέχρι τις 18 Ιουλίου 2014 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus (Intensive program), με συμμετοχή των Τμημάτων Χημείας & Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης.  

Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική καθώς και η παραγωγή υδρογόνου τόσο για καύσιμο όσο και έμμεσα για παραγωγή ενέργειας αποτελούν πλέον μια παγκόσμια προτεραιότητα αλλά και αναγκαιότητα. Είναι από τις δύο κύριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας που διαθέτει ο πλανήτης  μιας και τα μέχρι τώρα βασικά αποθέματα ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας ελαττώνονται ενώ οι ανάγκες παγκοσμίως αυξάνονται. Επίσης, πηγές όπως η πυρηνική ενέργεια αποδείχθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνες και πολλές χώρες αποφάσισαν να μη συνεχίσουν σε αυτό τον τομέα τις δραστηριότητές τους για ηλεκτρικό ρεύμα ή γενικά για παραγωγή ενέργειας, αλλά να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στο σχεδιασμό και την παραγωγή νέων υλικών για χρήση σε ΑΠΕ .

Στο σχολείο αυτό διδάσκουν εκτός από τους συμμετέχοντες Έλληνες καθηγητές και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια:

Université Paris Sud, Γαλλία
Ecole Normal de Chimie, Γαλλία
Friedrich-Alexander-Universitaet Erlangen-Nuernberg, Γερμανία
Université de Strasbourg, Γαλλία
University of Messina, Italy.
Université de Nantes, Γαλλία
University of Warsaw and Polish Academy of Sciences, Πολωνία
University of Ljubljana - Faculty of Electrical Engineering, Σλοβενία
Université Paul Cézanne — Aix-Marseille III - Faculté des Sciences et Techniques,  Γαλλία
University of London, Queen Mary, Αγγλία.

Τα μαθήματα γίνονται στην αγγλική γλώσσα τα παρακολουθούν πάνω από 30 φοιτητές της αλλοδαπής, από τα συμμετέχοντα Ιδρύματα του προγράμματος, ενώ είναι ανοικτά και σε Έλληνες φοιτητές από όλα τα Τμήματα Χημείας ή  παρεμφερή από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.  

Οι φοιτητές από όλες τις χώρες οργανώνονται σε ομάδες (από διαφορετικές εθνικότητες) και παρουσιάζουν μια μικρή ανασκόπηση θεμάτων σχετικά με το θερινό σχολείο. Ξεναγήσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, διάφορες επισκέψεις και εκδρομές κατά την διάρκεια του σχολείου δίνουν την δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης αντίληψης στους ξένους καθηγητές και φοιτητές για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή στη Κρήτη.

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου στις 11:30 π.μ., στα προπτυχιακά εργαστήρια της Ανόργανης Χημείας στις Βούτες θα γίνει επίδειξη κατασκευής και μέτρηση απόδοσης ηλιακής κυψέλης από πολύ απλά υλικά.

Η επίδειξη είναι ανοικτή στους ενδιαφερόμενους και τα ΜΜΕ

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.chemistry.uoc.gr/bimasouti