Καθορίστηκε το Ενισχυόμενο Κόστος Παραγωγής ηλιακής ενέργειας

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει το ενιαίο ενισχυόμενο κόστος επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια, κατά την υπαγωγή και κατά την ολοκλήρωση τους, με κριτήρια την περίοδο υλοποίησης, την ονομαστική ισχύ τους, το είδος του μηχανολογικού εξοπλισμού τους, καθώς και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά τους. Η υπουργική απόφαση, υπ’ αριθμόν 26430, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1915/Β/15 – 6 – 2012.

Η απόφαση εμπεριέχει πίνακα βάσει του οποίου υπολογίζονται τα παραπάνω κριτήρια, ενώ σε αυτά προστίθεται ανώτερο επιχορηγούμενο κόστος 0,45 ευρώ/Wp για λοιπές σταθερές δαπάνες (σύνδεση ΔΕΗ, οικίσκο, χωματουργικά, περίφραξη κ.λπ).

Ας σημειωθεί ότι το συνολικό διαμορφούμενο κόστος από τα ανωτέρω στοιχεία μειώνεται κατά 10% για σταθμούς ισχύος μεγαλύτερης των 500KW, λόγω οικονομιών κλίμακας, και η περίοδος υλοποίησης καθορίζεται από την ημερομηνία υποβολής αίτησης σύνδεσης με τη ΔΕΗ.

Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια που δεν έχουν ολοκληρωθεί και εντάσσονται στις διατάξεις του Ν. 3299/2004, χωρίς την συνδρομή των διατάξεων του άρθρου 241 του Ν. 4072/2012, το ενισχυόμενο κόστος κατά την υπαγωγή και την ολοκλήρωση στο εξής, καθορίζεται σύμφωνα με τις τιμές του 1ου εξαμήνου του 2012.