Χοιροτρόφος και ενεργειακός μάνατζερ : η ιδιότητα αυτή θα φαινόταν αντιφατική για τα ελληνικά δεδομένα, συναντάται όμως ευρύτατα σε ευρωπαϊκές χώρες όπου τα «πράσινα καύσιμα» αποτελούν πλέον πολύ διαδεδομένη πρακτική. Δεν είναι, άλλωστε, δύσκολο να αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας κτηνοτρόφος ή ένας αγρότης, εκμεταλλευόμενος απλώς την κοπριά της μονάδας του ή τα υπολείμματα των καλλιεργειών του για να «ζεστάνει» το αγρόκτημά του με την ενέργεια που μπορούν να παράγουν.
Οικονομία σε πετρέλαιο, αξιοποίηση όσων υλικών μέχρι τώρα θεωρούνταν σκουπίδια και τελικά κέρδος από την εξοικονόμηση χρημάτων, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και βιοκαύσιμα.
Τη στιγμή που τέτοιου είδους λύσεις τίθενται σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου στο συνέδριο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιείται στην Πτολεμαϊδα, με τη συμμετοχή γερμανών ειδικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, η ελληνική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό μόνο υπολειμματική δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί.
Εκπρόσωποι από τους χώρους της ακαδημαϊκής έρευνας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας made in Greece είχαν να επιδείξουν μια πληθώρα παραδειγμάτων αξιοποίησης της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας, ωστόσο η εμπειρία των γερμανών συνομιλητών έγκειται κυρίως στην εφαρμογή τέτοιων πρακτικών σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι εδώ. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος, ο οποίος συντόνισε και τη σχετική ενότητα εργασιών του συνεδρίου.
«Η κοπριά των κτηνοτροφικών μονάδων, τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών, ακόμη και τα κουφάρια από τα νεκρά ζώα αξιοποιούνται ενεργειακά εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, κάτι που στη χώρα μας γίνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μουσιόπουλος για να τονίσει με έμφαση: «χοιροτρόφοι και αγελαδοτρόφοι στο εξωτερικό είναι ταυτόχρονα και ενεργειακοί μάνατζερ γιατί συνδυάζουν την διαχείριση της κτηνοτροφικής τους μονάδας με την λειτουργία μιας μικρής ενεργειακής μονάδας. Παράλληλα υπάρχουν πολλές μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας από το βιοαέριο που παράγει η αναερόβια χώνεψη των οργανικών οικιακών και αγροτικών υπολειμμάτων».
Τα περιθώρια για την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας είναι πολύ μεγάλα καθώς όπως υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της Πτολεμαϊδας, τέτοιου είδους «πράσινες» πρακτικές μπορούν να καλύψουν ακόμη και το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας! «Η βιομάζα γενικά και ειδικά τα βιοκαύσιμα είναι μια λαμπρή ευκαιρία για ανάπτυξη γιατί ασχέτως αν η τεχνολογία θα εισαχθεί από το εξωτερικό ή όχι, γιατί υπάρχει και ελληνική τεχνογνωσία, θα δοθεί η δυνατότητα σύμπραξης ξένων και ελλήνων επαγγελματιών από πολλούς τομείς» τονίζει ο καθηγητής.
Εξηγώντας, επισημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ευνοούν την αγροτική παραγωγή, δημιουργώντας δυνατότητες συμμετοχής στο όλο εγχείρημα αγροτών, κατασκευαστικών εταιρειών που θα δημιουργήσουν υποδομές αποθήκευσης βιομάζας και επιχειρήσεων που θα κατασκευάσουν ενεργειακές μονάδες.
Στο ίδιο μήκος κύματος διαπιστώνει στροφή του ακαδημαϊκού, τουλάχιστον, ενδιαφέροντος στους παραπάνω τομείς, δεδομένης της ζήτησης των σχετικών αντικειμένων σπουδών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση οι συμμετέχοντες στο σημερινό συνέδριο κάνουν λόγο για win win επιλογή, επισημαίνοντας τις δυνατότητες κέρδους αλλά και την ανάγκη αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρονται στον τομέα της ενέργειας.
Χοιροτρόφος και ενεργειακός μάνατζερ;
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγροτικό μοντέλο Θεσσαλίας: Ξεκινά η διαβούλευση
9 Ιανουαρίου 2025, 15:19
Χωρίς ΠΓΕ το κρητικό ελαιόλαδο: Ο Χνάρης καταγγέλλει ολιγωρία 3,5 ετών
9 Ιανουαρίου 2025, 14:57