Ερευνητές του Eυρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) φέρονται να έχουν ανακαλύψει έναν δυνητικά φιλόξενο για ζωή εξωπλανήτη που περιφέρεται γύρω από τον πλησιέστερο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στα τέλη Αυγούστου.
Ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο Εγγύτατος του Κενταύρου, που απέχει 4,37 έτη φωτός από τον Ήλιο, απόσταση που τον κατατάσσει τον εν λόγω άστρο στον πλησιέστερο γείτονα του Ήλιου μας.
Όπως αναφέρει το Spiegel, ο πλανήτης έχει μέγεθος συγκρίσιμο με της Γης, είναι πιθανότατα βραχώδης και βρίσκεται εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο ώστε να διαθέτει στην επιφάνειά του υγρό νερό.
Το γερμανικό περιοδικό, που επικαλείται πηγές οι οποίες έχουν γνώση της ανακάλυψης, αναφέρει πως η συναρπαστική ανακάλυψη θα ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) που διαχειρίζεται τηλεσκόπια στη Χιλή. Εκπρόσωπος του ESO αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες στο Γαλλικό Πρακτορείο στάση, κάτι που ενισχύει τις υποψίες ότι πρόκειται για πραγματική ανακάλυψη.
Σημειώνεται πως από τους 4.000 και πλέον εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα, μόνο 216 εκτιμάται ότι είναι βραχώδεις (αντί αέριοι) και βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης.
Ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) βρίσκεται πολύ κοντά στο Άλφα του Κενταύρου (και δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος του) - ένα σύστημα δύο άστρων που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Το Proxima Centauri είναι «ερυθρός νάνος», ένα άστρο πολύ μικρότερο του Ήλιου.
Η τελευταία ανακάλυψη, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί, έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου σχεδίου εξερεύνησης γειτονικών άστρων, το οποίο μάλιστα κέρδισε τη στήριξη του Στίβεν Χόκινγκ.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον εκκεντρικό ρώσο μεγιστάνα Γιούρι Μέλνερ προβλέπει την εκτόξευση ενός σμήνους από μικρά «ηλιακά ιστία» που θα επιταχύνονται με δέσμες λέιζερ στο 20% της ταχύτητας του φωτός. Αυτό θα τους επέτρεπε να φτάσουν στο Άλφα του Κενταύρου σε λίγα χρόνια, αντί σε 30 χιλιετίες που θα απαιτούνταν με τις σημερινές τεχνολογίες.
Πηγή:tvxs.gr