Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα ερευνητικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου των Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, με επικεφαλής τον Ερευνητή Β’ Βαθμίδας Σταύρο Πισσαδάκη, προβλήθηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Φωτονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Optics & Photonics News.
Αυτή η ετήσια ανασκόπηση, η οποία εκδίδεται από τον διεθνή οργανισμό Optical Society of America (OSA), περιλαμβάνει τις σημαντικότερες καινούργιες ανακαλύψεις στον τομέα της Φωτονικής οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά το τρέχον έτος. Η προβληθείσα εργασία του Εργαστηρίου Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων αφορά στην πρώτη επίδειξη κατασκευής ανάγλυφων μικροδομών σκέδασης Bragg σε οπτικές ίνες φωτονικού χάσματος, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδη βάση για την ανάπτυξη αισθητηρίων οπτικών ινών. Μέρος των εν λόγω ερευνητικών αποτελεσμάτων είχε παρουσιαστεί κατά την διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου Bragg Gratings Poling and Photosensitivity 2012 της OSA το οποίο έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο στο Colorado Springs των ΗΠΑ, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.
Η ερευνητική ομάδα του ΙΤΕ χρησιμοποίησε κατεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία λέιζερ σε συνδυασμό με εξελιγμένες τεχνικές διήθησης, για την εγχάραξη περιοδικών δομών στα τριχοειδή κανάλια των οπτικών ινών φωτονικού χάσματος, με μέγεθος μικρότερο από μισό εκατομμυριοστό του μέτρου. Οι εν λόγω οπτικές ίνες φωτονικού χάσματος οι οποίες εμπεριέχουν τα ανάγλυφα φράγματα περίθλασης Bragg, χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αντοχή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 1000οC για αρκετές ώρες. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου είδους «ρηξικέλευθου» και εξωτικά ανθεκτικού φωτονικού αισθητήρα μπορεί να έχει σημαντικές και ποικίλες πρακτικές εφαρμογές, οι οποίες εκτείνονται από την τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου και την βιοϊατρική, μέχρι την αεροναυπηγική και την αυτοκινητοβιομηχανία. Ενδεικτικά, φωτονικοί αισθητήρες ανάγλυφων φραγμάτων Bragg μπορούν να ενσωματωθούν σε γεωτρύπανα μεγάλου βάθους ή εντός κινητήρων αεροσκαφών παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αναπτυσσόμενες πιέσεις και θερμοκρασίες σε πραγματικό χρόνο.
Ήδη η ομάδα του Δρ. Πισσαδάκη εργάζεται για την εφαρμογή αυτών των εξελιγμένων, αισθητηρίων οπτικών ινών στην ανάπτυξη φορητών συστημάτων ανίχνευσης πρωτεϊνών, στα πλαίσια του πρωτόκολλου «Εργαστήριο-μέσα-σε-μία-οπτική-ίνα» και στην μελέτη υάλινων τηγμάτων σε θερμοκρασίες άνω των 1000οC. Σημαντικοί συντελεστές σε αυτήν την ερευνητική εργασία ήταν η ειδική επιστήμονας σε αισθητήρες οπτικών ινών Δρ. Μαρία Κωνσταντάκη και οι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες Δρ. Paul Childs και Δρ. Michele Sozzi.
«Εργαστήριο-μέσα-σε-μία-οπτική-ίνα»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγροτικό μοντέλο Θεσσαλίας: Ξεκινά η διαβούλευση
9 Ιανουαρίου 2025, 15:19
Χωρίς ΠΓΕ το κρητικό ελαιόλαδο: Ο Χνάρης καταγγέλλει ολιγωρία 3,5 ετών
9 Ιανουαρίου 2025, 14:57