Δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα μη συμβατικά ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη στην Ευρώπη των μη συμβατικών ορυκτών καυσίμων, όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Μαρτίου 2013 και είναι διαθέσιμη και στις 23 γλώσσες της ΕΕ.

. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε πρόκειται για άτομα, οργανώσεις ή δημόσιες αρχές, καλούνται να συμβάλλουν με τις απόψεις τους τόσο σχετικά με τις πιθανές ευκαιρίες και προκλήσεις, που ενδεχομένως συνεπάγεται η ανάπτυξη αναλόγων έργων, όσο και σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπισθούν τα ήδη επισημανθέντα προβλήματα. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Μαρτίου 2013 και είναι διαθέσιμη και στις 23 γλώσσες της ΕΕ.

Στο παρελθόν, η εξερεύνηση και η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου αφορούσαν πρωτίστως τους συμβατικούς πόρους. Ενώ οι ευκαιρίες για ανάλογες εγχώριες εξορύξεις περιορίζονται όλο και περισσότερο, η τεχνολογική πρόοδος προσφέρει νέες δυνατότητες για εξόρυξη μη συμβατικών ορυκτών καυσίμων, όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο, το αέριο από στεγανούς γεωλογικούς σχηματισμούς και το μεθάνιο από κοιτάσματα γαιάνθρακα, των οποίων η αξιοποίηση στο παρελθόν ήταν υπερβολικά πολύπλοκη ή δαπανηρή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η τυχόν περαιτέρω ανάπτυξη των μη συμβατικών ορυκτών καυσίμων θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλες τις υγειονομικές, κλιματικές και περιβαλλοντικές ρήτρες, υπό καθεστώς μέγιστης νομικής σαφήνειας και προβλεψιμότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τοιουτοτρόπως θα είναι ευκολότερο να διασφαλιστεί ότι τα πιθανά οφέλη αναλόγων εξελίξεων για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, θα αποκομισθούν ασφαλώς και δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον. Οι ερωτήσεις στη διαβούλευση καλύπτουν θέματα όπως οι μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις, τα ενδεχόμενα μέτρα με στόχο τη μείωση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον, τα μέτρα βελτίωσης της διαφάνειας των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και οι γενικές συστάσεις αναφορικά με τις ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ.


Τα επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη σε αναλύσεις που πραγματοποίησε μετά το τέλος του 2011, θα προτείνει το 2013 πλαίσιο για τη διαχείριση των κινδύνων, την αντιμετώπιση των κανονιστικών αδυναμιών, καθώς και την εξασφάλιση της μέγιστης νομικής σαφήνειας και προβλεψιμότητας για τους παράγοντες της αγοράς και τους πολίτες ανά την ΕΕ (//ec.europa.eu/atwork/pdf/cwp2013_annex_en.pdf). Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εργασίες για το εν λόγω πλαίσιο και θα εκτιμηθούν όλες οι σχετικές επιλογές πολιτικής.

Η διαδικτυακή διαβούλευση αποτελεί μέρος ευρύτερης διαδικασίας με σκοπό τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις υπό εξέλιξη εργασίες της Επιτροπής. Η επίσημη διαδικασία διαβούλευσης περιλαμβάνει τακτικές συσκέψεις με τα κράτη μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς και συνεδρία δημόσιας διαβούλευσης το πρώτο εξάμηνο του 2013. Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν την προαναφερθείσα ευρύτερη συμμετοχική διαδικασία.