Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των πτηνών στις αγροτικές εκτάσεις έχει μειωθεί ανησυχητικά, προκαλώντας επικίνδυνες διαταραχές στην οικολογική ισορροπία της πανίδας.
Κάθε άνοιξη, ένας μεγάλος αριθμός από φωλιές σε γεωργικές γαίες καταστρέφεται κατά λάθος εξαιτίας των εργασιών αγροτικών μηχανημάτων, όπως συμβαίνει με το όργωμα και τη σπορά. Μια νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι τέτοιες φωλιές μπορούν να εντοπιστούν με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα, Φινλανδοί ερευνητές πέταξαν drone εφοδιασμένο με θερμική κάμερα πάνω από γεωργικά πεδία για να καταγράψουν εικόνες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα εστάλησαν σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να εντοπίζει με ακρίβεια τις φωλιές, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ενίσχυση της προστασίας τους. Οι ερευνητές δοκίμασαν το σύστημα στη Νότια Φινλανδία, κοντά στον βιολογικό σταθμό Lammi του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, χρησιμοποιώντας άγριες φωλιές με αβγά Καλημάνας, ενός γνωστού είδους μεταναστευτικού πτηνού.
Ο εντοπισμός των φωλιών που είναι κατασκευασμένες στο έδαφος είναι αρκετά δύσκολη και ιδιαίτερα χρονοβόρα υπόθεση για το ανθρώπινο μάτι. «Έχοντας ασχοληθεί επί χρόνια με την προστασία των πτηνών που κατασκευάζουν τις φωλιές τους στο έδαφος, έχουμε επίγνωση του πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν οι τελευταίες», αναφέρουν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι η λύση δόθηκε χάρη στη διαπίστωση ότι σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη η θερμοκρασία αυτών των φωλιών είναι συνήθως υψηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος χώρου.
«Ως εκ τούτου, θεωρήσαμε ότι οι θερμικές κάμερες θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Γνωρίζοντας, επίσης, ότι η θερμική όραση παρεμποδίζεται από τη βλάστηση και τα αντικείμενα στο έδαφος, χρησιμοποιήσαμε τις πανοραμικές λήψεις των drones, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των θερμικών εικόνων που προέκυψαν. Έτσι φτιάξαμε ένα αποτελεσματικό σύστημα, το οποίο αποδείξαμε ότι λειτουργεί».