Όλα όσα θέλατε να γνωρίζετε για την ACTA


 ACTA, η διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση των πλαστών προϊόντων και της διαδικτυακής πειρατείας που έχουν ήδη υπογράψει 30 χώρες όμως δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ευρωβουλευτών. Τι είναι όμως ακριβώς η ACTA, γιατί προκαλεί τόσο έντονες αντιδράσεις και πώς θα καταλήξει στην όποια απόφασή του το Κοινοβούλιο; Περισσότερα παρακάτω
Τι είναι η ACTA;
H Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης ή ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) έχει σα στόχο ακριβώς αυτό που προκύπτει από το όνομά της: την επιβολή του σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τι καλύπτει;
Κάθε παραβίαση κατοχυρωμένου πνευματικού δικαιώματος στον "πραγματικό" κόσμο και στο ίντερνετ.
Ποιοί συμμετέχουν;
Η ACTA συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, του Μεξικού. του Μαρόκου, της Νέας Ζηλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Νοτίου Κορέας και της Ελβετίας. Όταν τεθεί σε ισχύ θα μπορεί να συμμετάσχει οποιοδήποτε κράτος μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Γιατί έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη;
Ορισμένοι θεωρούν ότι προκρίνει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, ειδικά σε ότι αφορά την εφαρμογή της στο ίντερνετ, όπου θεωρούν ότι μεταφράζεται σε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της συμφωνίας καταγγέλλεται ότι καλύφθηκαν από βαθύ πέπλο αδιαφάνειας, χωρίς τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ή των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ποιοι έχουν ήδη υπογράψει;
Στην ΕΕ έχουν ήδη υπογράψει όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Κύπρο, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Έχουν επίσης υπογράψει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, και το Μαρόκο, η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα.
Γιατί είναι κρίσιμος ο ρόλος του ΕΚ;
Η ACTA δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν δώσει τη σύμφωνη γνώμη του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που με βάση τις Συνθήκες της Ένωσης έχει δικαίωμα βέτο σε κάθε διεθνή συμφωνία που συνάπτει η ΕΕ.
Ποιες είναι επιλογές του ΕΚ;
Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να τροποποιήσει τη συνθήκη αλλά μόνο να την εγκρίνει, να την απορρίψει  ή και να αναστείλει επ' αόριστον την απόφαση, κάτι που ισοδυναμεί με απόρριψη καθώς η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει στην ΕΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚ.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 22 Φεβρουαρίου, να παραπέμψει τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ΕΚ αποφάσισε να αναμένει την εισήγηση των δικαστών πριν πάρει τις δικές του αποφάσεις.
Πώς θα λάβει την απόφασή του το ΕΚ;
Το ΕΚ έχει δεσμευθεί να λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια και ενθαρρύνει κάθε ενδιαφερόμενο να αναμιχθεί ενεργά στη διαδικασία, εξετάζοντας τα έγγραφά του και παρακολουθώντας τις συναντήσεις, που άλλωστε κατά κανόνα αναμεταδίδονται απευθείας στο ίντερνετ.
Όπως για κάθε άλλη νομοθεσία, η προετοιμασία της όποιας απόφασης γίνεται στις επιτροπές του ΕΚ, με επικεφαλής την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου που θα κάνει και την τελική εισήγηση στην ολομέλεια υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Εισηγητής είναι ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών David Martin. Ωστόσο άλλες τέσσερις επιτροπές θα ασχοληθούν με το θέμα και θα εκδώσουν δική τους γνώμη προς την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι οι επιτροπές Βιομηχανίας, Δικαιοσύνης -Εσωτερικών Υποθέσεων, Νομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης. Η εξέταση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες με συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων εκπροσώπων της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών, ενώ οι περισσότερες αν όχι όλες οι συναντήσεις θα αναμεταδοθούν ζωντανά στο ίντερνετ. Η τελική εισήγηση προς την ολομέλεια και οι γνωμοδοτήσεις θα δημοσιευθούν αμέσως ενώ ζωντανά θα αναμεταδοθεί, όπως πάντα, και η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια.
Τι θέση έχει πάρει μέχρι τώρα το ΕΚ;
Μέχρι στιγμής το ΕΚ έχει εγκρίνει τρία ψηφίσματα για την ACTA. Αιτήματα είναι η δημόσια διαπραγμάτευση της συμφωνίας και η ενίσχυση του δικού του ρόλου στις συζητήσεις.
    Με ψήφισμα της 11ης Μαρτίου 2009, το ΕΚ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει αμέσως όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις.
    Με ψήφισμα της 10ης Μαρτίου 2010 απέρριψε τον απόρρητο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων και την έλλειψη διαφάνειας.
    Με ψήφισμα της 24ης Νοεμβρίου 2010 καλωσορίζει την ACTA ως "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της δεν προβλέπεται να έχει την παραμικρά επίπτωση στις θεμελιώδεις ελευθερίες και την υφιστάμενη νομοθεσία.
Αν ψηφίσει υπέρ…
Τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι να υπογράψουν η Κύπρος, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Γερμανία και η Ολλανδία και μέχρι να την επικυρώσουν όλα τα κράτη μέλη. Όμως…
… Αν ψηφίσει κατά
Τότε η ACTA δεν θα τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ καθώς καμία διεθνής συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Ωστόσο αν η συμφωνία επικυρωθεί από τουλάχιστον έξι χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο, τότε θα ισχύσει για αυτές τις χώρες αλλά όχι για τα κράτη μέλη της ΕΕ.