«Το πράσινο χοιρινό - Green Pork», το κρέας με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτέλεσμα ενός καινοτόμου ερευνητικού έργου που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου και τη βιομηχανία αλλαντικών ΒΙ.Κ.Η, θα παρουσιαστεί αύριο, 24 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου της Άρτας.
Το έργο με τίτλο "Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με λειτουργικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα - «Πράσινο Χοιρινό Κρέας - Green Pork» - Κωδικός Έργου: 12CHN91" είναι πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Ηπείρου, ΑΕΙ της Ελλάδας και Πανεπιστημίων της Κίνας, όπως και της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος για την ανάδειξη και διακριτή παραγωγή του Ελληνικού χοιρινού κρέατος.
H παρουσίαση του προγράμματος για την παραγωγή ξεχωριστών προϊόντων γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Η έννοια των ειδικών ποιοτικών παραμέτρων, της χρήσης πρωτεϊνικών διατροφικών πηγών από τη χώρα, του προτύπου παραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της μεθοδολογίας που μπορεί να οδηγήσει το Εθνικό αυτό πρότυπο σε Ευρωπαϊκή στρατηγική, μπορεί να κάνει την τοπική μας παραγωγή εξαιρετικά εξωστρεφή εξαγωγική δύναμη και αναγνωρίσιμη και την Ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία παραγωγής "πράσινου κρέατος", αφού παράγει περίπου το 17% της Ελληνικής παραγωγής χοιρινού.
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και την Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας, είναι ο Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων κ. Γιάννης Σκούφος. Περισσότερες πληροφορίες: //greenpork.gr