Γιορτή αφιερωμένη στο ελαιόλαδο και την ελιά Αγρινίου διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Αγρινίου.
Οι εκδηλώσεις «ΕΛΑΙΑ 2016» πραγματοποιούνται την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών , το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Το διήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς σε μαθητές στο Δοκίμι και την Λεπενού.
Οι μαθητές θα γνωρίσουν το ποιοτικό ελαιόλαδο και την ποιοτική ελιά με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο δοκιμάζοντας διάφορους τύπους ελαιολάδου και ελιάς και θα εκτιμήσουν την αξία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της ποιοτικής επιτραπέζιας ελιάς. Πιο συγκεκριμένα, για το ελαιόλαδο, θα τους δοθεί να μυρίσουν τρία από τα βασικά ελαττώματα: ατροχάδο, ταγγό και μούχλα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για να κατανοήσουν και στην πράξη τις θετικές ιδιότητες που είναι το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο.. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψουν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης της ελιάς και του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.
Στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιηθεί επίσης Ημερίδα με θέμα: «Ελιά: Καλλιέργεια, Περιβάλλον, Υγεία» ενώ για την ελαιοκομία και την έρευνα θα μιλήσει και ο Νίκος Αντώνογλου, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόνιτσας έχουν προετοιμάσει εδέσματα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν οι συμμετέχοντες.