4ο Thessaloniki Tax Forum 2012

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, το 4ο Thessaloniki Tax Forum 2012, στο ξενοδοχείο Μet, στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, δήλωσε:
 
«Το 4ο Thessaloniki Tax Forum 2012, παρουσιάζει κορυφαίο ενδιαφέρον, αφού συμπίπτει συγκυριακά με την ψήφιση των ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, πέραν των όσων σκληρών έχουν ληφθεί στα τελευταία χρόνια.
 
Βέβαια κινούμενοι μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς μας, θα εστιάσουμε σε σημαντικό μέρος των μέτρων αυτών, στο βαθμό που έχουν χαρακτήρα νέας δραστικής φορολογικής παρέμβασης, σε πρότυπα λιτότητας και εγκράτειας. Φορολογικά δηλαδή μέτρα, που επάγουν σημαντικές επιπτώσεις, στις επιχειρηματικές προσδοκίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, προδιαγράφοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή, εξαιρετικά δύσκολη αλλά και αβέβαιη.
 
Κάτω από τις συνθήκες αυτές και με δεδομένη την πραγματοποίησή του Συνεδρίου σε περιφερειακό Κέντρο όπως η Θεσσαλονίκη, όπου ανάλογες είναι και οι προσδοκίες του τοπικού Οικονομικού και Επιχειρηματικού κόσμου, το στίγμα του Συνεδρίου αυτού, δεν μπορεί παρά να οριοθετείται σε ανάλογο γεωγραφικό και ποιοτικό προσανατολισμό.
 
Σε αυτό το μήκος κύματος, το Προεδρείο της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Βορείου Ελλάδος, προχώρησε σε ανάλογο σχεδιασμό της θεματολογίας και της ροής των εργασιών του Συνεδρίου.
 
Επίκεντρο των εισηγήσεων, όπως άλλωστε πάντα συμβαίνει, θα αποτελέσει η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ενώ ακτινωτά θα συσχετιστεί η έννοιά της, με σειρά κρίσιμων οικονομικών πτυχών που σήμερα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή επικαιρότητας, όπως ενδεικτικά,
 

  • Η μέχρι τώρα αστοχία των αυστηρών μέτρων λιτότητας
  • Η λάθος εκτίμηση δημοσιονομικών & οικονομικών πολλαπλασιαστών
  •  Η ανάγκη Φορολογικής μεταρρύθμισης που οδηγεί σε άνοιγμα στον ανταγωνισμό (μέσα ή έξω)
  • Απώλεια φορολογικών εσόδων από το παραεμπόριο και την παραοικονομία
  • Το όραμα εξωστρέφειας της οικονομίας και περιφερειακή ανάπτυξη
  • Ο βαθμός εμπιστοσύνης κράτους και φορολογουμένων
  • Υπέρ φορολόγηση και διατήρηση υψηλού επιπέδου τιμών, σε περίοδο εντατικών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης
  • Οδικός χάρτης προς ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο, σταθερό και λειτουργικό
  • Πληροφοριακά συστήματα και ψηφιακή πρόοδος μέγα ‘όπλο κατά της  φοροδιαφυγής

Πέραν των ανωτέρω και μέσα από τις εισηγήσεις που θα γίνουν, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί, στην χρονίζουσα αναντιστοιχία ισχυρής πολιτικής βούλησης απέναντι σε δύο βασικούς πυλώνες της φορολογικής ευταξίας:

  • Την ανάγκη ευρηματικής αντιμετώπισης, των συστημικών αδυναμιών του φορολογικού μας συστήματος,
  • Την άμυνα απέναντι στον λεγόμενο επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό από διάφορους ‘’επιτήδειους’’, που αποβλέπουν στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του φορολογικού συστήματος ή και την υπονόμευση των φορολογικών κανόνων.

 
Μεγάλοι Χορηγοί του 4ου Thessaloniki Tax Forum είναι οι εταιρίες Ernst & Young και PwC, χορηγός η εταιρία Deloitte, και υποστηρικτές οι εταιρίες Kosmidis & Partners Law Firm, Ορθολογισμός, Scientia Legis-Margaropoulos & Associates Law Firm και Metron Auditing.   
 
Χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegean, χορηγοί επικοινωνίας είναι οι Αγγελιοφόρος, Κέρδος και Business Partners, το κανάλι TVS, καθώς και χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας οι ιστότοποι e-forologia.gr, voria.gr, aggelioforos.gr και Business Partners online.
 
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, που με την αμέριστη συνεργασία τους συντέλεσαν στην επιτυχή διεξαγωγή του Forum αυτού.
 

Στο παρακάτω link θα βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου:
4ο Thessaloniki Tax Forum 2012 Program