«18ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης»

Στις 27 & 28 Φεβρουαρίου και στις 1 Μαρτίου, πραγματοποιούνται φέτος ο «18ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» και ο «4ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης».

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των ποιοτικών Επώνυμων Εμφιαλωμένων Οίνων και Αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης διοργανώνει τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης» από το 1999 με τη συμμετοχή οίνων από την Ελλάδα, την Κύπρο και ένα μικρότερο ποσοστό από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Από το 2015 στο διαγωνισμό συμπεριλαμβάνονται και τα Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προέλευσης, με παράλληλη γευσιγνωσία από εξειδικευμένη επιτροπή κριτών.

Οι οίνοι και τα αποστάγματα δοκιμάζονται από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ειδικούς γευσιγνώστες, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι master of wine, master sommelier, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και εκδότες περιοδικών οίνου, οινολόγοι, σύμβουλοι οίνου κτλ.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 753 δείγματα, από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γερμανία, Τουρκία και Γεωργία. Τα 710 δείγματα αφορούν οίνους, ενώ τα 43 αποστάγματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των συμμετοχών στον Δ.Δ.Ο.Α.Θ. 2018 διακρίνουμε δείγματα από καινούργια οινοποιεία, ενώ παράλληλα ο αριθμός των αποσταγμάτων της φετινής διοργάνωσης έχει αυξηθεί σημαντικά.

25 διακεκριμένοι γευσιγνώστες-κριτές θα δοκιμάσουν και θα βαθμολογήσουν τα δείγματα του Δ.Δ.Ο.Α.Θ. 2018, μεταξύ των οποίων 3 master of wine, 1 master sommelier, οινολόγοι, δημοσιογράφοι και συγγραφείς οίνου.

Επιπλέον φέτος για πρώτη φορά, τους Διαγωνισμούς θα παρακολουθήσουν 5 νέοι εκπαιδευόμενοι «associated judges» με στόχο να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μελλοντικά μία καινούργια ομάδα ειδικών οινογευσίας.

Πρόεδρος των Διαγωνισμών για δεύτερη συνεχή χρονιά ο εξαίρετος παγκοσμίου φήμης master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, σφραγίζει με τη βαρύτητα του ονόματός του τις άμεμπτες διαδικασίες βαθμολογίας και αποτελεσμάτων της διοργάνωσης.

Τα αποτελέσματα των Διαγωνισμών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 2 Μαρτίου από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.tiwc.gr ενώ η τελετή απονομής των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα.

Λίγα λόγια για τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης»:

Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. διοργανώνεται  κάθε χρόνο από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος,  με την «αναγνώριση του δικαιώματος διοργάνωσης – διεξαγωγής διαγωνισμών οίνου» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υπό την αιγίδα των κάτωθι φορέων:

  • Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου
  • Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου
  • Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων
  • Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων
  • Ένωση Ελλήνων Οινολόγων
  • Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων
  • Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών
  • Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο «Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με τις αξιολογήσεις έμπειρων γευσιγνωστών που συμμετείχαν, διαθέτει εξαιρετική ποιότητα στις διαγωνιστικές του διαδικασίες, ενώ έχει πετύχει και την αναγνώριση της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πορεία του στις διαδικασίες γευσιγνωσίας του έχουν συμμετάσχει ισχυρές προσωπικότητες του οινικού χώρου, παγκόσμιου επιπέδου opinion leaders.

To 2018 αποτελεί νέο ξεκίνημα για τον Δ.Δ.Ο.Α.Θ. με ανανέωση του κανονισμού του!

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, διοργανώτρια αρχή του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του διαγωνισμού, κο Κωνσταντίνο Λαζαράκη (Master of Wine), μετά από 17 επιτυχημένες διοργανώσεις, αποφάσισε να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης (εκτός προτύπου O.I.V.), βασισμένο στις σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης που εφαρμόζονται διεθνώς. Στόχος των διοργανωτών είναι η αύξηση της  αναγνωρισιμότητας του διαγωνισμού και των βραβευμένων Οίνων και Αποσταγμάτων.

Οι βασικές αλλαγές που απορρέουν από το νέο κανονισμό είναι οι εξής:

Οργανωτικό επίπεδο:

  • Στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής προστέθηκαν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας. Παραμένουν, όπως και τα προηγούμενα έτη, οι κλαδικές ενώσεις (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ. ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟΑΠ) και οι ενώσεις των οινολόγων και των οινοχόων.

Συμμετέχοντα δείγματα

  • Δικαίωμα συμμετοχής και βράβευσης έχουν πλέον και οι οίνοι χωρίς γεωγραφική ένδειξη (επιτραπέζιοι)
  • Δικαίωμα συμμετοχής, αξιολόγησης, αλλά όχι βράβευσης έχουν και πειραματικοί οίνοι και αποστάγματα.

Διακρίσεις

-     Η απονομή των διακρίσεων θα γίνεται σε όλα τα δείγματα που συγκέντρωσαν την αντίστοιχη βαθμολογία μεταλλίου, χωρίς να υπάρχει ποσοστιαίο πλαφόν (περιορισμός που υπήρχε στο πρότυπο  του OIV), θεωρώντας ότι είναι πιο ορθό να αποδίδεται στο κρασί/απόσταγμα η αξιολόγηση έλαβε και να μπορεί να επικοινωνηθεί στους καταναλωτές / πελάτες.

-     Θα απονέμονται οι ακόλουθες διακρίσεις:

ð Μετάλλια

Τα μετάλλια που απονέμονται στους οίνους/αποστάγματα με βάση τη βαθμολογία τους είναι τα ακόλουθα:

•    Χρυσό Μετάλλιο : 90 - 100 βαθμούς

•    Ασημένιο Μετάλλιο:         87 – 89 βαθμούς

•    Χάλκινο Μετάλλιο:            84 – 86 βαθμούς

ð Καλύτερο δείγμα ανά κατηγορία

Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, θα επαναξιολογούνται από όλους τους κριτές και θα απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου της κάθε κατηγορίας:

•    Καλύτερος Λευκός Οίνος            

•    Καλύτερος Ροζέ Οίνος           

•    Καλύτερος Ερυθρός Οίνος    

•    Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος

•    Καλύτερος Αφρώδης Οίνος   

•    Καλύτερη Ρετσίνα                  

Το απόσταγμα με την μεγαλύτερη βαθμολογία θα λαμβάνει τη διάκριση:

•    Καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού

ð Καλύτερος Οίνος του Διαγωνισμού

Οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, θα επαναξιολογούνται από όλους τους κριτές και θα απονέμεται :

•    Καλύτερος οίνος του διαγωνισμού

Κριτές:

-     Οι κριτές κάθε κριτικής επιτροπής είναι πέντε, και στην τελική βαθμολογία λαμβάνεται υπόψη όλων η αξιολόγηση, χωρίς να αφαιρείται η καλύτερη και η χειρότερη. Στην προηγούμενη διαδικασία (με 7 κριτές ανά τραπέζι) δεν λαμβάνονταν υπόψη οι 2 ακραίες βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στο τελικό αποτέλεσμα πέντε αξιολογήσεις.  

-     Δεν υπάρχει ποσοστιαίως περιορισμός της εθνικότητας ή της ιδιότητας των κριτών, όπως στο προηγούμενο πρότυπο. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέγει γευσιγνώστες από διάφορες χώρες και ιδιότητες, αλλά βασικό κριτήριο επιλογής τους θα είναι η εμπειρία του στην αξιολόγηση οίνων και αποσταγμάτων.

Διαδικασία αξιολόγησης

-     Ο κάθε κριτής αξιολογεί μόνος του τα δείγματα, αλλά στο τέλος της γευστικής δοκιμής κάθε σειράς δειγμάτων, τα μέλη της επιτροπής συνεδριάζουν προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συμφωνήσουν τεκμηριωμένα σε μια βαθμολογία για το κάθε δείγμα. Σε περίπτωση διαφωνίας οι κριτές θα επαναξιολογούν το συγκεκριμένο δείγμα και σε περίπτωση νέας διαφωνίας το δείγμα θα αξιολογείται και από άλλη επιτροπή. Εάν υπάρξει διαφωνία και στη δεύτερη επιτροπή τότε το δείγμα θα λαμβάνει ως βαθμολογία το μέσο όρο της βαθμολογίας των δέκα κριτών που αξιολόγησαν το δείγμα.

-     Οι κριτές κατά την αξιολόγηση των δειγμάτων μιας σειράς έχουν μπροστά τους όλα τα δείγματα ταυτόχρονα, τα οποία μπορούν να δοκιμάσουν με όποια σειρά επιθυμούν και όσες φορές χρειαστεί μέχρι να καταλήξουν στην τελική τους βαθμολογία.  

-     Η αξιολόγηση του δείγματος δεν βασίζεται στην αξιολόγηση πολλών επιμέρους χαρακτηριστικών του δείγματος, αλλά στη συνολική εικόνα του δείγματος. Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί την πιο συνήθη διαδικασία που χρησιμοποιούν πλέον οι πιο αναγνωρισμένοι διαγωνισμοί, αλλά και οι έμπειροι δημοσιογράφοι οίνου.

-     Αλλάζει ο περιορισμός για το μέγιστο αριθμό γευστικής δοκιμής δειγμάτων ανά γευσιγνώστη (50 δείγματα / ημέρα) και οι κριτές θα μπορούν να αξιολογήσουν μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων (π.χ έως 75 / ημέρα) σε μεγαλύτερη όμως χρονική περίοδο εντός τη ημέρας. 

Ο Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης συνεχίζει την πορεία του, με υψηλής ποιότητας διαγωνιστικές διαδικασίες και με σύμμαχο τον κλάδο και μια σύγχρονη διαδικασία αξιολόγησης θα στοχεύσει στην αύξηση της αναγνωσιμότητάς του και στην ανάδειξη και καλύτερη προβολή των Ποιοτικών Εμφιαλωμένων Οίνων και Αποσταγμάτων.