Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους χώρους της έκθεσης.
Στόχος και του 10ου Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού, κυρίως των μικρών παραγωγών, και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.
Η Έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα και όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης θα καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου καθώς είναι ο ιδανικός τόπος προβολής προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών του Μελιού και των Προϊόντων του.
Το περίπτερο της Ικαρίας θα βρίσκεται στην είσοδο της έκθεσης υπό την αιγίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευδήλου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
10.30 – 10.45 Η Ανωτερότητα του Μελιού σε Σύγκριση με Τεχνιτές Γλυκαντικές Ύλες.
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π. Πρόεδρος
ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NewYorkCollage
10.45 – 11.00 Στρατηγική Αντιμετώπισης του Βαρρόα. Εναλλακτικοί Τρόποι.
Φ. Χατζήνα,Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια Ινστιτούτου
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
11.00 – 11.15 Ελλάδα: Αποτελέσματα για Χειμερινές Απώλειες Mελισσοσμηνών 2017-2018.
S. Patalano, PhD, Marie Curie Fellow, Neuroscience Department, B.S.R.C
«Alexander Fleming»
11.15 – 11.30 AethinaTumidaκαι VespaVelutina: Δύο Δυνητικοί Εχθροί για την Ελληνική
Μελισσοκομία
Ν. Γ. Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ε. Πάνου, ΕΙΔΙΠ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
11.30 – 11.45 Ερωτήσεις – Συζήτηση
11.45 – 12.00 Υπάρχει Μέλλον για την Ελληνική Μελισσοκομία και Ποιο Είναι Αυτό;
Β. Ντούρας, Πρόεδρος ΟΜΣΕ
12.00 – 12.15 Διαχείριση Μελισσοκομείου. Ορθή Μελισσοκομική Πρακτική.
Ν. Ασούτης Διδαράς, Κτηνίατρος, Επιθεωρητής ΕΦΕΤ
12.15 – 12.30 Μελισσοτροφικά Φυτά της Ελληνικής Χλωρίδας.
Δρ. Ν. Σαμαρίδης, Βοτανολόγος ΑΠΘ
12.30 – 12.45 Η Μελισσοθεραπεία στον 21ο Αιώνα
Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος, Επόπτρια Μελισσοκομίας Κ.Μ. Λάρισας
12.45 – 13.00 Αξιοποίηση Μελισσοκομικών Προϊόντων για την Παρασκευή Υψηλής
Προστιθέμενης Αξίας Α’ Υλών Καλλυντικών
Κ. Γαρδίκης, MSc, PhD, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων APIVITA
13.00 -13.15 Πιστοποιημένη Εκπαίδευση στο Μελισσοκόμο
Α. Μ. Γιάντση, Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ)
13.15 -13.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
13.30 -13.45 Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Υπηρεσία του Έλληνα Παραγωγού και
Εξαγωγέα Μελιού
Δ. Χαλεπίδης, , Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων,
Υπουργείο Εξωτερικών, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού
13.45 -14.00 Η Διακίνηση του Μελιού στα Καταστήματα Λιανικής το 2018 – Τάσεις στην
Eλληνική Αγορά.
Γ. Πίττας, Αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και
Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
14.00 -14.15 Μελισσοκομία και Επιχειρηματικότητα.
Ν. Κουτσιανάς, Πρόεδρος APIVITA
14.15 – 14.30 Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις.
Ε. Μαθιουδάκη, Εθνική Τράπεζα, Τομέας Τραπεζικής Επιχειρήσεων Λιανικής –
Business Banking, Διεύθυνση Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Δανείων Λιανικής
14.30 – 14.45 Συμβολαιακή Γεωργία και το Μέλι
Ι. Ζαχαρής, Επικεφαλής της Συμβολαιακής Τραπεζικής Τράπεζας Πειραιώς
14.45 – 15.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση
15.15 Διάλειμμα
Απογευματινή Συνεδρία
Προεδρείο: Δρ. Γ. Μπαλωτής, Κ. Λεονταράκης
17.00 – 17.15 Μελισσοκομία στο Αστικό Περιβάλλον και Μελισσοτουρισμός.
Φ. Χατζήνα,Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστιτούτο Επιστήμης
Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
17.15 – 17.30 Αντιβακτηριακές και Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες του Μελιού του Ολύμπου
Δ. Μόσιαλος, Επίκουρος Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
17.30 – 17.45 Μελισσοκομική Εκπαίδευση και Ιστορία του Ινστιτούτου Γεωπονικών
Επιστημών
Δρ. Γ. Μπαλωτής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΙΓΕ, Γεωπόνος
17.45 – 18.00 Φυλές Ελληνικών Μελισσών και Προβλήματα Επιβίωσης από
Νεονικοτινοειδή.
Η. Χαλακατεβάκης, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Μελισσοπαραγωγών Ελληνικών
Βασιλισσών, Μέλος ΔΣ ΟΜΣΕ, Μέλος ΔΣ Εθνικής Διεπαγγελματικής
Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
18.00 – 18.15 Επαγγελματική Βασιλοτροφία στην Ελλάδα – Τεχνογνωσία – Εξοπλισμός –
Προοπτικές και Προβλήματα.
Σ. Στεργάτος, Μελισσοκόμος, Βασιλοτρόφος
18.15 – 18.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
18.30 – 18.45 Η Τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών στην Μελισσοκομία
Κ. Ζαφειροπούλου, Διευθύντρια ΕΜ HELLAS
18.45 – 19.00 Απομακρυσμένη Διαχείριση και Προστασία των Μελισσοκομείων.
Παρουσίαση της Συσκευής και Πλατφόρμας «Alertbee».
Η Χρήση της Μελισσοκομικής Ζυγαριάς στη Σύγχρονη Μελισσοκομία.
Ι. Αναστασίου, Μελισσοζυγαριά
19.00 – 19.15 Πρωτοβουλίες του Κλάδου των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων για την
Προστασία των Επικονιαστών.
Μ. Πελεκάνος, Stewardship & e-comms manager, Ελληνικός Σύνδεσμος
Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)
19.15 – 19.30 Προστασία της Μέλισσας από τα Φυτοφάρμακα και τους Ψεκασμούς
Π. Παναγιωτόπουλος, Μελισσοκόμος
19.30 – 19.45 Ευρύχωρη Κυψέλη. Ενιαία Υγεία- Βιοικονομία. Το Μέλλον της Μελισσοκομίας.
Α. Παππάς, Μελισσοκόμος
19.45 – 20.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
* Θα παρουσιαστεί το Σάββατο 8/12 και την Κυριακή 9/12 από το Γενικό Χημείο του Κράτους – Α’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών Poster με Επιμελητές: Στέλλα Ιωσηφίδου, Χημικός PhD και Κυριακή Μπεργελέ, Χημικός Msc με θέμα : Έργο της ΑΑΔΕ Ε.5.2.7: Χαρτογράφηση μελιού νησιωτικής Ελλάδας – Κυκλάδες και Β.Α. Αιγαίο. 2017-2020: Κέα, Σύρος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Προεδρείο: Φ. Γκουλιαδίτη, Η. Χαλακατεβάκης, Μ. Μαυρουπλάκης
10.15 – 10.30 Προσέλευση Συνέδρων
10.30 – 10.45 Προϊόντα Κυψέλης. Νέα Ερευνητικά Δεδομένα.
Χ. Τανανάκη,Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Επικεφαλής Εργαστηρίου
Μελισσοκομίας & Σηροτροφίας Α.Π.Θ.
10.45 – 11.00 Θεσμικό Πλαίσιο για την Εγκατάσταση Μελισσοκομείων σε Εκτάσεις που
Προστατεύονται από τις Διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
Γ. Αγγέλη, Δασολόγος
Α. Αραμπατζή, Δασολόγος,
Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος
και Ενέργειας
11.00 – 11.15 Ανάπτυξη Καινοτόμων Εργαλείων για τον Προσδιορισμό της Αυθεντικότητας
του Ελληνικού Μελιού με Συνδυασμό Σύγχρονων Τεχνικών: Ευαισθητοποίηση
Επαγγελματία και Καταναλωτή.
Α. Λινού*, Π. Ταραντίλης**
*Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis
**Καθηγητής, Εργαστήριο Χημείας, Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων &
Διατροφής του Ανθρώπου, Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης,
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
11.15 – 11.30 Νέες Αναλυτικές Τεχνολογίες για την Τεκμηρίωση της Αυθεντικότητος του
Μελιού
Ν. Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών
- 11.30 –11.45 Αμφίδρομες Δυναμικές Πληροφόρησης για το Επώνυμο Ελληνικό Μέλι.
Φ. Γκουλιαδίτη, Γεωπόνος, MSc, Κέντρο Μελισσοκομίας Αττικής
- 11.45 –12.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
- 12.00 –12.15 Κλιματική Αλλαγή και Μέλισσα.
Μ. Μαυρουπλάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Γραμματέας
Δ.Σ. ΟΜΣΕ
- 12.15 –12.30 Αποτελέσματα Ανάπτυξης Μελισσών με την Xρήση Πλαστικών Κυψελών σε
- Σύγκριση με τις Ξύλινες Κυψέλες
K. Βουδούρης, Γεωπόνος, ΑΝΕL
- 12.30 – 12.45 H Επιρροή της Ξύλινης Κυψέλης στην Εξέλιξη της Μελισσοκομίας.
Β. Λαϊτσος, Υπεύθυνος Πωλήσεων BeeMyBox
- 12.45 – 13.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ