Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου Κρέατος
και Τοπικών Προϊόντων στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης
Το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων διοργανώνεται στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, από το Δήμο Θέρμης, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το εν λόγω φεστιβάλ στοχεύει στη δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων για την αποτελεσματικότερη μελλοντική σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής του αίγειου και πρόβειου κρέατος: παραγωγών, επιχειρήσεων και φορέων. Άμεση επιδίωξη και προτεραιότητα του φεστιβάλ είναι η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα, τις προκλήσεις και την εμπορικότητα των τοπικών προϊόντων της περιοχής.
Επίσης, το φεστιβάλ αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού προς την ποιότητα των ντόπιων τροφίμων, αναδεικνύοντας τις αξίες του ελληνικού κρέατος και των τοπικών προϊόντων, καθώς επίσης και τα διάσημα οπωροκηπευτικά της περιοχής των Βασιλικών. Η γνώση και η ολοκληρωμένη ενημέρωση για την προέλευση και τους τρόπους παραγωγής δίνουν στους καταναλωτές τη σιγουριά και στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τη δύναμη για την υποστήριξη του ποιοτικού ελληνικού κρέατος και των τοπικών προϊόντων της αγροδιατροφής.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα και να δοκιμάσει εδέσματα με βάση το αίγειο και το πρόβειο κρέας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα επιδειχθούν οι κοπές και τα κομμάτια στα οποία τυποποιείται το πρόβειο και το αίγειο κρέας και θα συζητηθούν οι τρόποι μαγειρέματος που ταιριάζουν στο κάθε κομμάτι. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα ακούσουν ειδικούς να συζητούν για το ντόπιο κρέας, ενώ θα γνωρίσουν και θα γευθούν προϊόντα του, μαγειρεμένα παραδοσιακά από παλαιότερες μαγείρισσες των Βασιλικών, αλλά και σύγχρονα από τους αρχιμάγειρους της ελληνικής γαστρονομίας.