Με «πράσινο ορίζοντα το 2020»

Εξαιρετικής σημασίας πολιτική lobbying για το μέλλον της χρηματοδότησης των έργων Πρασίνου, από τον απλό κήπο ως τα μεγάλα πάρκα, έκανε ο ELCA με τη βοήθεια της Συμβούλου της Ε.Ε, Dr. Renate Sommer. Η κ. Sommer, εξετάζοντας το πλαίσιο που αφορά στα προγράμματα από όπου θα μπορούσαν να αντληθούν οικονομικοί πόροι για την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση, πρότεινε να ενταχθεί η εν λόγω δράση  στο πρόγραμμα καινοτομίας με τίτλο «Ηorizon 2020». Το σκεπτικό θα εισηγηθεί η Ευρωπαία Επίτροπος για την επιστημονική έρευνα κ. Maire Geoghegan-Quinn, εντάσσοντας το στη δράση «Προστασία του κλίματος, των πρώτων υλών και αποδοτικότητα των πόρων», του εν λόγω προγράμματος.
Στη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα της αμέσου  αποφάσεως για χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων που αφορούν στις «Πράσινες Πόλεις», στάθηκε ο Γ.Γ του ELCA , Dr. Hermann J. Kurth, τονίζοντας ότι «η έγκριση εντός του 2013 ενός τέτοιου χρηματοδοτικού πακέτου (σ.σ της τάξεως των 90 δις ευρώ) , για την περίοδο 2014-2020, είναι σημαντική , ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της «βιομηχανίας Πρασίνου» ως προς την απασχόληση προσωπικού και της ανάπτυξής τους προς νέα πεδία δραστηριοτήτων».
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω , καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό θα ήταν για τη χώρα μας η ύπαρξη προτάσεων και δυναμικών θέσεων προς τέτοιες κατευθύνσεις.

Ο  Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Πρασίνου (ELCA) είναι το όργανο που κάνει πολιτική για το Πράσινο και τις επιχειρήσεις της «Βιομηχανίας Πρασίνου» της Ευρώπης. Για την Ελλάδα , ο εθνικός εκπρόσωπος είναι η Πανελλήνιας Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου(ΠΕΕΓΕΠ) (www.peegep.gr)

Από το Νίκο Θυμάκη, γεωπόνο, εντεταλμένο για δημοσιεύσεις ELCA (thymakis@agroartistico.com)