9o Athens Tax Forum Το Φορολογικό Σύστημα και το Νέο Οικονομικό Μοντέλο

 Το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το 9ο Athens Tax Forum με τον επίκαιρο τίτλο:
Η στοχευμένη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, εγγύηση βέλτιστης λειτουργίας του φορολογικού συστήματος.
 
Το Athens Tax Forum αποτελεί σήμερα την κορυφαία εκδήλωση φορολογικού περιεχομένου στη χώρα μας, έπειτα από εννέα συναπτά έτη διοργάνωσής του.
 
Σκοπός του Athens Tax Forum 2013 είναι να αναδείξει ως κορυφαία διαρθρωτική φορολογική μεταρρύθμιση του 2013, την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης.
 
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης επισήμανε χαρακτηριστικά: “Eίναι πράγματι καιρός να ασχοληθούμε με την φορολογική διοίκηση με στόχο να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα πού θα διευκολύνουν τόσο το σχεδιαστικό όσο και το εκτελεστικό έργο της. Ο εκσυγχρονισμός μόνο της φορολογικής μας νομοθεσίας δεν είναι επαρκής - και θα είναι και αναποτελεσματικός - αν δεν συνδυαστεί με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Είναι, όμως, παράλληλα και ανάγκη λόγω της σημασίας πού έχει η φορολογική διοίκηση για την επίτευξη των στόχων της οικονομικής πολιτικής αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.”

Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Κώστας, αναφορικά με το 9ο Athens Tax Forum, δήλωσε: “Οι συγκυρίες και οι προκλήσεις από τη βαθιά οικονομική κρίση, απαιτούν να προωθούνται «έξυπνες» μεταρρυθμιστικές φορολογικές πολιτικές, ισχυρού αναπτυξιακού χαρακτήρα, που δε θα οδηγούν σε αντιφάσεις και παράδοξα στην τελική εφαρμογή τους, όπως σήμερα συμβαίνει με αρκετές καταγεγραμμένες αστοχίες. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, σε ότι αφορά την καρδιά του φορολογικού συστήματος, που λέγεται Φορολογική Διοίκηση. Μηχανισμός δηλαδή, που πρέπει να προστατεύει τη φορολογητέα βάση, να βεβαιώνει τα δημόσια έσοδα, αλλά και εισπράττει αυτά στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, με το ελάχιστο κόστος και την μικρότερη όχληση για τους φορολογούμενους.”
 
Στο Forum, που διοργανώνεται σε χρόνο εξαιρετικά επίκαιρο, θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο κ. Chris Sanger, Global Tax Director της Ernst & Young και η Mariateresa Ruizdeazua, EMEA Transfer Pricing Head της Procter & Gamble.
 
Οι εργασίες του, αναμένεται μεταξύ των άλλων, να φωτίσουν τις πτυχές της αναγκαίας συντεταγμένης  και άμεσης μετάβασης, σε ένα νέο εκσυγχρονισμένο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα αποτελεσματικό, που σε πνεύμα ανατροπής θα καταρρίπτει την υπερφορολόγηση και τη φοροδιαφυγή, διαπιστωμένα εμπόδια στο δύσβατο δρόμο, για την επαναφορά στη βιώσιμη φορολογική συμμόρφωση, την ανάπτυξη και την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας.
 
Οι εισηγήσεις από εξειδικευμένους ομιλητές και ο ουσιαστικός διάλογος που θα ακολουθήσει, θα κινηθούν στους άξονες:

   - Ο ρόλος της σωστής φορολογικής διοίκησης, εν μέσω αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας και σε κλίμα βαθιάς ύφεσης
   - Φορολογικά εμπόδια στην υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων και την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης
   - Ψηφιακή δομή και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία μείωσης κόστους και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής
    -Η φορολογία σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

Τις εργασίες του Forum θα κλείσει με ομιλία του ο Γιώργος Μαυραγάνης, Υφυπουργός Οικονομικών.
 
Gold Sponsor: Ernst & Young
Silver Sponsor: Κυριακίδης Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρία
Bronze Sponsor: Deloitte
Χορηγοί Επικοινωνίας: Ναυτεμπορική, Business Partners,CFO Agenda, European Business Review, Intelligent Life, SBC
Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας: naftemporiki.gr, breakthrougreece.gr