1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος Δεσμοί Γάλακτος – Δεσμοί Παράδοσης
Οι Βαλκανικές χώρες, ανέκαθεν υπήρξαν το σταυροδρόμι διέλευσης πολιτισμών και εμπορικών ιδεών και συναλλαγών. Η μορφολογία αλλά και το πολιτικοοικονομικό καθεστώς της κάθε μιας χωριστά, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για τη μορφή ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Αυτό διαφαίνεται και στη κτηνοτροφία των βαλκανικών χωρών. Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι, τα πλούσια υδάτινα συστήματα οι κοινωνικές αλλαγές και οι παραδοσιακές αξίες των βαλκανικών λαών, αποτυπώνονται με απόλυτο τρόπο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας τους. Οι δε μεταξύ τους επιρροές και τα κοινά χαρακτηριστικά, ανεξαρτήτως του βαθμού ανάπτυξης, παραμένουν σημαντικά, ενώ σε πολλά σημεία ξεπερνούν τα στοιχεία εκσυγχρονισμού της κτηνοτροφίας και απορρέουν από την παράδοση και την κουλτούρα τους.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης(Π.Ε.Ν.Α.) συνδιοργανώνει με το Δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα την κοινότητα Περιστεράς, το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Γάλακτος. Μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να αναδείξει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά και να δημιουργήσει τις προοπτικές για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών κτηνοτρόφων των συμμετεχόντων χωρών, σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής πλέον, κτηνοτροφίας. Οι Νέοι αγρότες, όπως τονίσθηκε και μέσα από το πρόσφατο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο τους στη Λαμία, στοχεύουν στη συνεργατικότητα, τη συλλογικότητα και την εξωστρέφεια. Το συγκεκριμένο λοιπόν Φεστιβάλ, έχει αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό και καλεί δίπλα του όλους όσους εμπλέκονται στον κτηνοτροφικό τομέα. Το περιεχόμενο του τριήμερου 1ου Βαλκανικού Φεστιβάλ Γάλακτος αφορά
1ον - σε ενημέρωση για τρέχοντα θέματα της κτηνοτροφίας, των τάσεων του χώρου, όπως και τη δυναμικότητα που περικλείει η πρωτογενής παραγωγή στο δευτερογενή τομέα και ειδικότερα στη μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων
2ον - στη παράδοση και τον πολιτισμό των Βαλκανικών χωρών
3ον - στη γνωριμία με το τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής που φιλοξενεί το Φεστιβάλ και
4ον - στη γευσιγνωσία και προώθηση Ελληνικών παραδοσιακών συνταγών και γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων.
Ο χρόνος διεξαγωγής του είναι από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.