Η Εφοδιαστική Αλυσίδα στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 5-8 φορές την τιμή παραγωγού.
Την Κυριακή, 22 Οκτ 2023, στις 10.00 (μέχρι 14.00) στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών-ΟΚΑΑ (Κέννεντυ 1, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, στην Β πτέρυγα της Αγοράς Καταναλωτή, στον χώρο της Open Farm Agora-Food Hub) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος με την υποστήριξη του OPEN FARM, οργανώνει ανοικτή εκδήλωση για την επισήμανση των σωστών μονοπατιών της τροφής μας.
Την δεκαετία του 1970 από ένα αγροτικό προϊόν-τρόφιμο στο ράφι του μπακάλικου το 70% πήγαινε στον αγρότη-παραγωγό. Την δεκαετία του 2010 από ένα αγροτικό προϊόν-τρόφιμο στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ μόνο το 10% πήγαινε στον αγρότη-παραγωγό.
Η Εφοδιαστική Αλυσίδα στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 5-8 φορές την τιμή παραγωγού, δηλαδή η τελική τιμή καταναλωτή είναι 5-8 φορές περισσότερη από την τιμή παραγωγού, που απορροφάται κυρίως από την παρασιτική πλασματική παροχή υπηρεσιών από αστούς μη παραγωγούς. Στην ΕΕ ο μέσος όρος κόστους μιας Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι 2,5 φορές.
Η συστηματική υποτίμηση του παραγωγού πραγματικού πλούτου, δηλαδή του αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου, ψαρά & δασοκόμου), μοιάζει να οργανώθηκε («στήθηκε»?) για να εξυπηρετηθούν οι εκχρηματισμένοι κερδοσκοπικοί στόχοι της θεοποιημένης παγκοσμιοποίησης.
Μετά το «σκότωμα» της παγκοσμιοποίησης από τις ΗΠΑ, οι οποίες «λάνσαραν» την επιλεκτική διεθνοποίηση, και μετά την πανδημία covid-19 διακρίνεται μια συνεχώς ισχυροποιούμενη τάση για «τοπικοποίηση-locality», για Short Supply Chain-Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, για Τοπικά Σύμφωνα-Cluster, για τοπικά δίκτυα παραγωγών-σημείων κατανάλωσης, για Αγορές Αγροτών-Παραγωγών, για Συλλογική διαχείριση συγκεντρωμένων περισσευμάτων κλπ
Η σύγχρονη τάση είναι: τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, από ντόπιες ποικιλίες και αυτόχθονες φυλές, να επεξεργάζονται τοπικά, με βάση τοπικές συνταγές (άϋλη πολιτιστική κληρονομιά, γαστρονομία κλπ), για να καταναλωθούν τοπικά.
Ο μεγάλος πλούτος της Ελλάδος, στο σημείο επαφής των πολιτισμών της Ανατολής με την Δύση, είναι η Άϋλη Πολιτιστική μας Κληρονομιά, που η διαφύλαξή της υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2003, πριν 20 χρόνια.
Στην Ελλάδα η μυθολογία αναφέρει (Ομήρου «Οδύσσεια», 8ος αιώνας πΧ) ως τον πρώτο τυροκόμο, τον κύκλωπα Πολύφημο (Οδύσσεια, κεφ Θ, στιχ. 219-223, & στιχ. 244-249).
Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος διηγείται πως ο Κύκλωπας Πολύφημος έβαζε το πηγμένο γάλα σε καλαθάκια για να στραγγίσει. Τα καλαθάκια οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν «φορμούς» (ίσως η βάση για το Γαλλικό formage). Από την εξημέρωση παραγωγικών ζώων πριν 11.000 χρόνια ξεκίνησε και η τυροκομία, ίσως τυχαία, κατά τη μεταφορά του γάλακτος μέσα σε στομάχια νεαρών ζώων. Από τη μυθολογία ακόμα, λέγεται ότι οι θεοί έστελναν τον Αρισταίο, γιο του Απόλλωνα, να διδάξει στους Έλληνες την τυροκομία. Και ενώ οι Αρχαίοι Έλληνες έπηζαν την φέτα μέσα σε καλαθάκια, οι νεότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν τσαντήλα …
Από τον Οκτώβριο 2002 καταχωρίστηκε η φέτα στον κατάλογο των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι στην παραγωγή φέτας δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε περίπου 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής μορφής, ενώ άλλοι 50.000 γεωργοί εξασφαλίζουν τις αναγκαίες ζωοτροφές. Σήμερα οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν συνεχώς το επάγγελμα.
Αφού έχει υποτιμηθεί συστηματικά ο πραγματικός πλούτος που παράγουν οι αγρότες, για να τον υφαρπάζουν και να προσθέτουν υπεραξίες οι μεταποιητές και οι έμποροι, η μόνη προοπτική που «βλέπει» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής είναι να μεταποιούν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι το γάλα τους σε τυρί, όπως ήξεραν παραδοσιακά, σε σύγχρονες υγιεινές εγκαταστάσεις και να το πουλάνε οι ίδιοι στον τόπο τους ή να το στέλνουν μέσω e-shop.
Άλλωστε οι αγρότες σε γενικές γραμμές είναι υποκείμενα εκβιασμών από τους εμπόρους και τους μεταποιητές, επειδή τα αγροτικά προϊόντα είναι συνήθως ευπαθή, ευαλλοίωτα ή/& ογκώδη. Με την μεταποίηση του ευαλλοίωτου γάλακτος (αντοχή μόνο 1 ή 2 μέρες) ο αγρότης μπορεί να έχει τυρί, το οποίο αντέχει πολλούς μήνες και επιτρέπει στον αγρότη να το πουλήσει παίρνοντας τμήμα της υπεραξίας.
Νομοθετικά έχει ρυθμισθεί το θέμα με τον Νόμο 4235/2014 (Υπουργός καθ Α. Τσαυτάρης) που θεσμοθέτησε την ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ, τις ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ και άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις, όπως ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ & ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ.
Τον Ιούνιο 2023 η έκθεση «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» παρουσιάστηκε στην Διάσκεψη της Βόννης για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αναμένεται να θέσει τις βάσεις για τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι (30/11-12/12/2023).
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231 πρότεινε την εκδήλωση ως προπομπό των παραπάνω και προσκάλεσε εκ μέρους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δέκα (10) κτηνοτρόφους της Αττικής να παρασκευάσουν το δικό τους τυρί, με τις τεχνικές και μεθόδους της οικογενείας τους όπως στο τυρί που έκαναν στο σπίτι τους.
Δέκα (10) κτηνοτρόφοι, στον φιλόξενο χώρο του Open Farm Agora, θα κάνουν την φέτα τους, από πρόβειο γάλα, την Κυριακή, 22 Οκτ 2023, από τις 10.00 (μέχρι 14.00) στην Αγορά Καταναλωτή της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (Ι. Ρέντης).
Μέχρι τώρα εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι: κα Κοντογιάννη Μάγδα (Αχαρνές), κα Κρασσά Φιλιώ (Γαλάτσι), κ Λέκκας Φάνης (Κορωπί), κ Μπαγλατζής Παναγιώτης (Μαρκόπουλο), κ Περλορέντζος Τάκης (Γλυφάδα), κ Φλωρίν Λέσλι (Ασπρόπυργος) & κ Χερουβείμ Γιάννης (Αίγινα).
Τα τυριά αποτελούν απολαυστική & χορταστική πρόταση για κάθε γεύμα όλες τις ώρες της ημέρας. Από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα τα τυριά αποτελούν μια άριστη λύση για τη μακρά συντήρηση του γάλακτος. Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες διαθέσιμες ποικιλίες τυριών με διαφορετική υφή, γεύση και άρωμα. Όλα τα είδη τυριών διατηρούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πολύτιμα στη διατροφή του ανθρώπου. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των τυριών σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το ότι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Το τυρί περιέχει και σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης, ενώ διακρίνεται για την περιεκτικότητα σε φώσφορο, σε σελήνιο & σε ασβέστιο.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους στα μονοπάτια της τροφής μας στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (Ρέντη), στην Αγορά Καταναλωτή, στον φιλόξενο χώρο του OPEN FARM AGORA την Κυριακή, 22 Οκτ 2023, στις 10.00 (μέχρι 14.00), ενώ θα διανεμηθεί το έντυπο της ΕΔΟΚ «Αειφόρος Αιγοτροφία & Προβατοτροφία», Signed by nature.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης