Το πρόγραμμα της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης αφορά στην αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα για λόγους που σχετίζονται με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του άρθρου 3 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2020/592, όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/95.
Σκοπός
Με την παρούσα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την υλοποίηση του μέτρου στήριξης που αφορά στην απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 του κατ' εξουσιοδότηση Καν (ΕΕ) 2020/592 της Επιτροπής (εφεξής «πρόγραμμα»). Ειδικότερα καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, η διαδικασία αξιολόγησης, βαθμολόγησης και κατάταξης, οι διοικητικοί έλεγχοι, η διαδικασία έγκρισης καθώς και η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης.
Στόχοι του Προγράμματος
1. Το πρόγραμμα της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης αφορά στην αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα για λόγους που σχετίζονται με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας, με στρατηγικούς στόχους:
α) την απομάκρυνση από την αγορά ορισμένων ποσοτήτων οίνου, που δεν διατίθενται στο εμπόριο και δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν,
β) την αποσυμφόρηση των οινοποιείων ενόψει της νέας αμπελουργικής περιόδου προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφήσουν τη νέα σταφυλική παραγωγή,
γ) βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του αμπε-λοοινικού τομέα.
2. Οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η απομάκρυνση από την αγορά ιδιοπαραγόμενων οίνων που βρίσκονται σε δεξαμενές, σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί της συνολικής παραγωγής οίνου της αμπελο-οινικής περιόδου 2020-2021. Οι κατηγορίες οίνων που διατίθενται προς απόσταξη είναι οι κάτωθι:
α) οίνοι χωρίς γεωγραφική ένδειξη,
β) οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ),
γ) οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ),
δ) γλυκείς οίνοι.
3. Συγκεκριμένα οι οινοπαραγωγοί για να παραδώσουν, προς απόσταξη, ποσότητα οίνου της παραγωγής τους, η οποία βρίσκεται σε δεξαμενή/ές, σε νομίμως λειτουργούν οινοπνευματοποιείο Β' κατηγορίας ή/και αποσταγματοποιείο, υπό τους όρους που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις του ν. 2969/2001 και στις σχετικές αποφάσεις, το οποίο διαθέτει άδεια φορολογικής αποθήκης σύμφωνα με το άρθρο 63 του ν. 2960/2001, στο πλαίσιο εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος, συνάπτουν ένα ή περισσότερα συμφωνητικά απόσταξης (Υπόδειγμα 1) δηλώνοντας κατά κατηγορία οίνου τις ποσότητες προς απόσταξη.
Κάθε συμφωνητικό ανταποκρίνεται σε μία κατηγορία οίνου και κατά περίπτωση σε μία κατηγορία χρώματος και αλκοολικού τίτλου. Σε περίπτωση απόσταξης οίνου διαφορετικών κατηγοριών, χρώματος και αλκοολικού τίτλου συνάπτονται διαφορετικά συμφωνητικά. Οι κατηγορίες οίνου αναγράφονται στην παρ. 2.
Αναλυτικά, για τους οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη κάθε συμφωνητικό ανταποκρίνεται σε μία κατηγορία χρώματος και αλκοολικού τίτλου.
Για τους οίνους ΠΓΕ ανταποκρίνεται σε μια κατηγορία χρώματος και για του οίνους ΠΟΠ και γλυκείς οίνους συνάπτεται ένα συμφωνητικό για το κάθε ένα.
Ενδεικτικά παρατίθενται παραδείγματα:
α) Όταν ο οίνος που πρόκειται να διατεθεί προς απόσταξη, από τον εν δυνάμει δικαιούχο, ανήκει στην κατηγορία οίνου χωρίς γεωγραφική ένδειξη, χρώματος λευκού αλλά μία ποσότητα έχει αλκοολικό τίτλο 11% και μία άλλη ποσότητα 12%, τότε συνάπτονται δύο διαφορετικά συμφωνητικά απόσταξης για κάθε διαφορετικό αλκοολικό τίτλο. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου συντάσσεται ένα συμφωνητικό απόσταξης για τον οίνο χωρίς γεωγραφική ένδειξη χρώματος λευκού και αλκοολικού τίτλου 11% και ένα συμφωνητικό απόσταξης για τον οίνο χωρίς γεωγραφική ένδειξη χρώματος λευκού και αλκοολικού τίτλου 12%.
β) Εάν στην ίδια αίτηση ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να αποστάξει και οίνο ΠΟΠ, συντάσσεται διαφορετικό συμφωνητικό για την κατηγορία οίνου ΠΟΠ.
γ) Η παρ. 3 εφαρμόζεται και για την κατηγορία οίνου ΠΓΕ λευκού και ΠΓΕ ερυθρού/ ερυθρωπού και για την κατηγορία των γλυκών οίνων.
Το/α συμφωνητικό/ά απόσταξης υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης ένταξης. Το οινοπνευματοποιείο Β' κατηγορίας ή απο-σταγματοποιείο δίνει αύξοντα αριθμό σε κάθε συμφωνητικό που συνάπτει, ο οποίος αναγράφεται και στο συμφωνητικό και δημιουργείται αρχείο σε μορφή excel, στο οποίο καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία των συμφωνητικών (αύξων αριθμός, στοιχεία οινοπαραγωγού, ποσότητα οίνου προς απόσταξη κατά κατηγορία οίνου, λοιπά στοιχεία). Το εν λόγω αρχείο αποστέλλεται, ηλεκτρονικά, στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ.
Στις περιπτώσεις απρόβλεπτης αδυναμίας εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων του οινοπνευματοποιεί-ου Β' κατηγορίας ή του αποσταγματοποιείου, μπορεί να πραγματοποιηθεί εκχώρηση της συμμετοχής του στο/α συμφωνητικό/ά που έχουν συναφθεί προς το οποιοδήποτε τρίτο, οινοπνευματοποιείο Β' κατηγορίας ή απο-σταγματοποιείο, το οποίο διαθέτει άδεια φορολογικής αποθήκης.
Το κάθε συμφωνητικό απόσταξης συνοδεύεται από το αντίστοιχο δελτίο ανάλυσης οίνου, το οποίο έχει εκδοθεί από νομίμως λειτουργούν οινολογικό εργαστήριο και αφορά στην αναγραφόμενη ποσότητα οίνου, τον αποκτημένο αλκοολικό τίτλο %vol, την ολική οξύτητα (g/L τρυγικό οξύ) και πτητική οξύτητα (g/L οξικό οξύ), σύμφωνα με το Υπόδειγμα 4. Το/ά δελτίο/α ανάλυσης οίνου υποβάλλονται, επίσης, ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης ένταξης.
4. Η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης (ακατέργαστη ή ουδέτερη, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του ν. 2969/2001, κατά περίπτωση), που παράγεται σε οινοπνευματοποιείο Β' κατηγορίας (όπως ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 2969/2001), καθώς και η ακατέργαστη αιθυλική αλκοόλη που παράγεται σε αποσταγματοποιείο (όπως ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2969/2001), για τις οποίες παρέχεται στήριξη κατά τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βιομηχανικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης ή της φαρμακευτικής χρήσης, ή για ενεργειακούς σκοπούς, ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του κατ' εξουσιοδότηση καν. (ΕΕ) 2020/592.
Χρηματοδότηση του προγράμματος
1. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 9.000.000 ευρώ και καθορίζεται:
α) από τα διαθέσιμα κονδύλια σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 20192023», όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2021, σε ποσοστό 45% και
β) από την εθνική συμμετοχή σε ποσοστό 55%.
2. Η ενωσιακή συμμετοχή στη χρηματοδότηση του προγράμματος, ανέρχεται σε 4.050.000 € και χορηγείται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.
3. Η εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του προγράμματος, ανέρχεται σε 4.950.000 € και καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΑΕ 082/2 (Κωδικός έργου 2020ΣΕ08220005).
Η ένταξη της δαπάνης εθνικής συμμετοχής έργου στο ΠΔΕ και η χρηματοδότηση του ΕΛΕΓΕΠ γίνεται ως ακολούθως:
Η καθ' ύλην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ υποβάλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου όλα τα στοιχεία για την εγγραφή της εθνικής συμμετοχής στο ΠΔΕ (προϋπολογισμός, απαιτούμενες πιστώσεις, τεχνικό δελτίο έργου) σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΠΔΕ, όπως κάθε φορά ισχύει. Μετά την έγκριση της σχετικής Συλλογικής Απόφασης (ΣΑ), η διάθεση χρηματοδότησης από το ΠΔΕ στον ΕΛΕΓΕΠ πραγματοποιείται ως ακολούθως: η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕ-ΚΕΠΕ ενημερώνει την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ για τις απαιτούμενες δαπάνες του έργου. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ υποβάλλει σχετικό αίτημα χρηματοδότησης στην Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ εκδίδει εντολή κατανομής προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και ζητά τη μεταφορά του ποσού σε αναλυτικό λογαριασμό υπό τον ΕΛΕΓΕΠ, που τηρείται σε τραπεζικό Ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι της στήριξης, που χορηγείται για την απόσταξη οίνου, είναι οινοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν τα προϊόντα που αναφέρονται παράρτημα VII μέρος II του κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Επιλέξιμες δαπάνες
1. Επιλέξιμες για στήριξη, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 του κατ' εξουσιοδότηση Καν (ΕΕ) 2020/592, οι οποίες ενεργοποιούνται στο παρών πρόγραμμα στήριξης, είναι οι δαπάνες που συνδέονται με την παράδοση του οίνου σε οινοπνευματοποιείο Β' κατηγορίας ή σε αποσταγματοποιείο, ήτοι με την:
Ι. ποσότητα του οίνου που διατίθεται προς απόσταξη, ΙΙ. μεταφορά του οίνου σε οινοπνευματοποιείο Β' κατηγορίας ή σε αποσταγματοποιείο.
2. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α) δεν είναι επιλέξιμος για στήριξη, βάσει του άρθρου 48 του κατ' εξουσιοδότηση Καν (ΕΕ) 2016/1149.