Σπ. Λιβανός: Εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για όλους τους αγρότες.
Υπογράφηκε, η Υπουργική Απόφαση για τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020.
Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών ενεργοποιείται για πρώτη φορά -στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, δεν είχε καταστεί δυνατόν να ενεργοποιηθεί - και αποτελεί μια καινοτομία που εντάσσεται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας. Είναι δε αποτέλεσμα της στενής και συντονισμένης εργασίας του αρμοδίου υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστα Μπαγινέτα και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ, οι οποίοι ενήργησαν άμεσα εφαρμόζοντας σχετικές εντολές του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού, για επιτάχυνση δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καινοτόμων λύσεων και νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί πιστοποιημένους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών όλης της χώρας, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργούς.
Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών μέσω της παροχής εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι ίδιοι.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ (εθνική και ενωσιακή συμμετοχή), ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν 120.000 δωρεάν συμβουλές στους γεωργούς (με μέγιστο αριθμό τις 3 ανά γεωργό).
Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ολοκληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης για τις υποβληθείσες αιτήσεις για πιστοποίηση των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, οι οποίοι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για το υπο-Μέτρο 2.1.
Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δημοσιευθεί η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπο-Μέτρου2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα».
Η εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων αποτελεί μέρος της πολιτικής του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών μας. Μια πολιτική που έχει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός δήλωσε:
«Από την εφαρμογή του Προγράμματος ωφελούνται όλοι οι αγρότες που το επιθυμούν. Πρόκειται για ένα Σύστημα Παροχής Συμβουλών μέσω του οποίου εξασφαλίζεται στους αγρότες όλης της επικράτειας που το επιθυμούν, η δυνατότητα να έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μοντέλου του πρωτογενή τομέα. Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα καίριας σημασίας, που προσανατολίζεται στον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μοντέλου του αγροτικού τομέα».
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά: «Το μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, με την προώθηση και τη διάδοση της απαραίτητης γνώσης και της συμβουλευτικής υποστήριξης που χρειάζονται οι παραγωγοί μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε., που δεν εφάρμοζε μέχρι σήμερα το μέτρο. Με τους Γεωργικούς Συμβούλους συνδέουμε την παραγωγή με την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη, που πρέπει να έχει ο σύγχρονος αγρότης προκειμένου να ενισχύσει την ποιότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειας του».