Ο κ. Στύλιος έκανε λόγο, επίσης, για αύξηση του ποσού που δίνεται στους νέους αγρότες-γεωργούς.
Σημεία ομιλίας ΥφΑΑΤ στο ThessalonikiHelexpoForum
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος, ήταν κεντρικός ομιλητής στο ThessalonikiHelexpoForum, στο πάνελ «Η Χρήση Νέων Τεχνολογιών Στη Σύγχρονη Γεωργία».
Στην ομιλία του ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως η Κλιματική Κρίση και η αύξηση των διατροφικών αναγκών, ως αποτέλεσμα της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.
Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αξιοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα αναπτύσσουμε δραστηριότητες, ώστε να «πρασινίσουμε» τον κύκλο παραγωγής.
Μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα, μειώνουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, ενισχύουμε τη χρήση ζωοτροφών, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε την ψηφιακή τεχνολογία καιδημιουργήσουμε υποδομές (αρδευτικά δίκτυα, εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα) για τη σωστή εκμετάλλευση των πόρων.
Ο υφυπουργός εξήγγειλε, επίσης, από το βήμα του ThessalonikiHelexpoForum πως τον Οκτώβριο ξεκινάει η προκήρυξη για τους νέους αγρότες - γεωργούς. Το πρόγραμμαπεριλαμβάνει 420 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι κοντά στους 10.000. Ακόμα, τόνισε, πως με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, επιταχύνεται ο χρόνος της τελικής ένταξης των ωφελούμενων και από 9-12 μήνες που ήταν παλιά, πρόθεσή μας είναι η ένταξή τους να έχει ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες.
Ο κ. Στύλιος έκανε λόγο, επίσης, για αύξηση του ποσού που δίνεται στους νέους αγρότες-γεωργούς και για προκαταβολή 70% του ποσού αυτού. Έτσι, οι νέοι αγρότες-γεωργοί, από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρνα από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα παίρνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά, βέβαια, ξεκαθάρισε, πως υπόκεινται σε όρους και περιορισμούς – διορθώνοντας έτσι λάθη του παρελθόντος- και δεν δίνονται για να σπαταληθούν αλόγιστα. Απώτερος στόχος, η βελτίωση της παραγωγικότητας, σε ποσοστό άνω του 30%.
Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε οικονομική ενίσχυση 80 εκατ. ευρώ σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, από το πρόγραμμα για την καινοτομία και σε άλλα 80 εκατ. ευρώ σε γεωπόνους για να συνεπικουρήσουν στο έργο των γεωργικών συμβούλων.
Ο κ. Στύλιος ανέφερε γενικότερα, πως «μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές από 750 έως 800 εκατ. ευρώ, σε προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη και προκηρύσσονται προγράμματα, μέχρι τέλος του 2021, που φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ.»
Κλείνοντας την ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε: «Η νέα φιλοσοφία που εισάγουμε στο Υπουργείο -και έχει μιλήσει για αυτή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι τα Ανοικτά Δεδομένα (OpenData). Εργαζόμαστε για να συνδέσουμε τα συστήματά μας, ώστε η πληροφορία η οποία έχει συλλεγεί και την έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, να του επιστρέφεται δωρεάν πίσω, για να μπορεί να την αξιοποιήσει.»