Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι προστασίας οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάλληλη αποθήκευση και συντήρηση των προϊόντων.
Βασιλική Κυρπισλίδη, τελειόφοιτη Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οδηγίες και Θέματα Προστασίας Αποθηκευμένων Γεωργικών Προϊόντων
Η προστασία των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων ειδικά το καλοκαίρι στην χώρα μας με τις υψηλές θερμοκρασίες κάθε χρόνο αποτελεί κύριο θέμα για τη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας της τροφής, καθώς και για την αποφυγή οικονομικών ζημιών.
Η ταυτοποίηση των εχθρών των αποθηκευμένων προϊόντων είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική προστασία τους. Οι κύριοι εχθροί περιλαμβάνουν έντομα όπως το σκαθάρι του σιταριού (Sitophilus granarius), τον Βρούχο του καλαμποκιού (Sitophilus zeamais), το σκαθάρι των φασολιών (Acanthoscelides obtectus), και οι γνωστοί σε όλους μας σκώροι αποθήκης (Ephestia spp.). Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα αποθηκευμένα προϊόντα, καθιστώντας τα μη κατάλληλα για κατανάλωση. Η χρήση παγίδων και δειγματοληψιών είναι απαραίτητη για την τακτική παρακολούθηση των πληθυσμών ώστε να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση, πριν αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα.
Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι προστασίας οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάλληλη αποθήκευση και συντήρηση των προϊόντων. Για παράδειγμα, η διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα των εντόμων. Επίσης, η χρήση αεροστεγών δοχείων και η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υγρασίας είναι πολύ σημαντικές για την αποφυγή μόλυνσης. Η εφαρμογή εντομοκτόνων και άλλων χημικών ουσιών μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των πληθυσμών των εντόμων. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης και τις νομικές ρυθμίσεις, για να αποφευχθεί η μόλυνση των τροφίμων και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Τέλος, οι βιολογικές μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση φυσικών εχθρών των παρασίτων, όπως αρπακτικά έντομα ή παράσιτα που μπορούν να μειώσουν τους πληθυσμούς των επιβλαβών οργανισμών χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Η ενσωμάτωση αυτών των μεθόδων σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης παρασίτων (Integrated Pest Management) μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Πρώτη προτεραιότητα για την αποφυγή προβλημάτων με παράσιτα στα αποθηκευμένα προϊόντα είναι τα προληπτικά μέτρα, δηλαδή ο τακτικός καθαρισμός των αποθηκευτικών χώρων και των εξοπλισμών μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη παρασίτων. Στην συνέχεια, εξίσου σημαντική είναι η σωστή αποθήκευση των προϊόντων σε καθαρά, ξηρά και δροσερά μέρη όπου η πιθανότητα μόλυνσης είναι μειωμένη και φυσικά οι τακτικοί έλεγχοι των αποθηκευμένων προϊόντων βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Η προστασία των αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων απαιτεί συνδυασμό πολλαπλών στρατηγικών και τακτικών ελέγχων. Η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης παρασίτων, μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.