Οι υπουργοί που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Ένωσης για την Μεσόγειο (UfM), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13 Μαΐου, εξέδωσαν δήλωση
Είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή εξετάζεται σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, μιας εταιρικής σχέσης που προωθεί την πολυμερή συνεργασία μεταξύ 43 χωρών (28 κρατών μελών της ΕΕ και 15 μεσογειακών χωρών).
Ο επίτροπος JanezPotočnik δήλωσε: "Ανανεώσαμε την πολιτική δέσμευσή μας για την απορρύπανση της Μεσογείου και λάβαμε σημαντικά μέτρα για να εντείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης κατανάλωσης. Τώρα θα ξεκινήσει η πραγματική δουλειά. Οι πολιτικές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στη δήλωση πρέπει να γίνουν δράση, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο."
Σχολιάζοντας τη δήλωση, η ευρωπαία επίτροπος της δράσης για το κλίμα, ConnieHedegaard, δήλωσε: "Είμαι πολύ ικανοποιημένη διότι και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τις κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε προσηλωμένοι σε μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία του χρόνου στο Παρίσι, όπως συμφωνήθηκε στο Ντουρμπάν, και είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας για να το πραγματοποιήσουμε. Η περιοχή της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι ταυτόχρονα πλούσια σε ευκαιρίες για ανάπτυξη με χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και σε σημαντικές δυνατότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποδοτικής χρήσης της ενέργειας και των πόρων. Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, έχουμε επίσης συστήσει περιφερειακή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την κλιματική αλλαγή, με στόχο τη συνεργασία σε όλη την περιοχή της Μεσογείου."