Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα οι τροπικοί κυκλώνες απομακρύνονται από τoν ισημερινό και απειλούν πλέον περιοχές, που είναι εντελώς απροετοίμαστες για ένα τέτοιο χτύπημα.
Το μέγεθος της καταστροφής που είναι σε θέση να προκαλέσει ένας τροπικός κυκλώνας το διαπιστώσαμε πέρυσι όταν ο «Χαϊγιάν» χτύπησε τις Φιλιππίνες σπέρνοντας το θάνατο σε περίπου 6.000 ανθρώπoυς. Το 2012, ο κυκλώνας «Σάντι» έπληξε τις ακτές των ΗΠΑ προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Νέα έρευνα της αμερικανικής υπηρεσίας Μετεωρολογίας και Ωκεανογραφίας (NOAA) δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια τυφώνες θα πλήξουν περιοχές του Ειρηνικού ή του νότιου Ινδικού Ωκεανού.
Η ομάδα μετεωρολόγων υπό τον Τζέιμς Κόσιν υπολόγισε ότι κάθε 10 χρόνια την τελευταία τριαντακονταετία, οι τροπικοί τυφώνες μεταφέρονται περισσότερα από 50 χιλιόμετρα προς τους πόλους της γης. Έτσι στο βόρειο ημισφαίριο μεταφέρθηκαν κατά 53 χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση του Βόρειο Πόλου, και στο νότιο ημισφαίριο κατά 62 χιλιόμετρα προς την Ανταρκτική. Η απομάκρυνση των τροπικών τυφώνων από τον ισημερινό είναι ιδιαίτερα εμφανής στον Ειρηνικό Ωκεανό και το νότιο Ινδικό Ωκεανό, γράφουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Η έρευνα του ΝΟΑΑ προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι πρόκειται για την πρώτη μακροχρόνια έρευνα γύρω από τους τροπικούς κυκλώνες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη χρονική στιγμή της μεγαλύτερης ισχύος του κυκλώνα σε σχέση με τον παράλληλο της γης στον οποίο βρίσκονταν.
Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή;
Tα αποτελέσματα της έρευνας ταιριάζουν με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι οι τροπικές κλιματικές ζώνες της γης διευρύνονται σταδιακά προς τους πόλους. Οι αιτίες όμως γι αυτή την εξέλιξη δεν είναι σαφείς. Πολλοί επιστήμονες τις αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή, μιας και η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αλλάζει την κυκλοφορία του αέρα. Οι ανεμοστρόβιλοι δημιουργούνται από συγκεκριμένους ανέμους, οι οποίοι με τη σειρά τους προκαλούν διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική πίεση σε διάφορα στρώματα του αέρα. Οι διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης ευνοούν τη δημιουργία κυκλώνων. Η αξιολόγηση των στοιχείων της έρευνας έδειξε ότι ενώ οι κυκλώνες κοντά στον ισημερινό μειώνονται, αυξάνονται αντίθετα στα όρια των τροπικών κλιματικών ζωνών.
Σε κίνδυνο πυκνοκατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ανεμοστρόβιλοι που έπλητταν σε τακτά χρονικά διάστημα της βόρειες Φιλιππίνες ενδέχεται να απειλήσουν τώρα άλλες πυκνοκατοικημένες πόλεις ή περιοχές, όπως ο Χογκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία ή την Νότια Κορέα. Μόνο σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Σαγκάη και Τόκυο ζουν όμως σήμερα περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι.
Irene Quaile/Στέφανος Γεωργακόπουλος, DW
Οι κυκλώνες φεύγουν από τoν ισημερινό και απειλούν απροετοίμαστες περιοχές
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για την αξιοπιστία του συστήματος monitoring
23 Δεκεμβρίου 2024, 17:37
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έλεγχος σε εταιρεία τροφίμων για πιθανές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές
23 Δεκεμβρίου 2024, 14:50
Εκδήλωση Ινστιτούτου ΕΝΑ: Η κτηνοτροφία της Θεσσαλίας κάτω από συνεχείς προκλήσεις
23 Δεκεμβρίου 2024, 14:17