Όμως, η αύξηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων προβλημάτων λειψυδρίας και ξηρασίας και παράλληλα θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από λύματα και το κόστος επεξεργασίας. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού έχει επίσης μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η λήψη νερού από άλλες πηγές όπως οι διαπεριφερειακές μεταφορές νερού ή η αφαλάτωση.
Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά και τις σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το επίπεδο επαναχρησιμοποίησης είναι τόσο χαμηλό. Ορισμένοι από τους λόγους αυτούς είναι:
- Η έλλειψη κοινών ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών/υγειονομικών προτύπων για την επαναχρησιμοποίηση του νερού
- Τα εν δυνάμει εμπόδια για την ελεύθερη κυκλοφορία γεωργικών προϊόντων που έχουν αρδευτεί με επαναχρησιμοποιημένο νερό
- Η πλημμελής τιμολόγηση του νερού και τα ακατάλληλα επιχειρηματικά μοντέλα
- Η χαμηλή ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων σχετικά με τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης του νερού
- Η απουσία δημόσιας αποδοχής
- Τεχνικά εμπόδια και επιστημονικές αβεβαιότητες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ για να ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων. Θέλουμε να μάθουμε τι πιστεύουν οι πολίτες, οι ενδιαφερόμενοι φορείς, οι επιχειρήσεις, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δημόσιες αρχές για τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης του νερού και για τα εμπόδια που την παρακωλύουν, καθώς επίσης και τι είδους κανονιστικά και μη κανονιστικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανησυχίες αυτές, ώστε να αυξηθεί η ασφαλής επαναχρησιμοποίηση του νερού στην ΕΕ.
Επόμενα βήματα
Η διαβούλευση, που είναι διαθέσιμη εδώ, θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου 2014. Τα αποτελέσματα θα τροφοδοτήσουν μια εκτίμηση αντικτύπου που θα καλύπτει όλες τις βασικές πτυχές της επαναχρησιμοποίησης του νερού, συμπεριλαμβανομένης της γεωργικής, αστικής, βιομηχανικής και ψυχαγωγικής χρήσης. Το 2015, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει επίσημη πρόταση με βάση τα στοιχεία της εκτίμησης αντικτύπου.
Ιστορικό
Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ασκεί αυξανόμενη πίεση στους πόρους γλυκού νερού της Ευρώπης. Μολονότι το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα κυρίως σε άνυδρες περιοχές με χαμηλές βροχοπτώσεις και μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, ωστόσο είναι επίσης δυνατόν να επηρεαστούν αρνητικά και εύκρατες περιοχές με εντατική γεωργική, τουριστική και βιομηχανική δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του ανταγωνισμού για υδάτινους πόρους μεταξύ των διαφόρων τομέων που χρησιμοποιούν το νερό, πράγμα που αυξάνει την ανησυχία για την εξασφάλιση υδάτινων πόρων υψηλής ποιότητας που προορίζονται για πόσιμο νερό.
Η μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού αποτελεί ειδικό στόχο του Προσχεδίου για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων της Ευρώπης, το οποίο αναφέρει τη δυνατότητα έκδοσης κανονισμού για τη θέσπιση κοινών προτύπων σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση του νερού. Αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδίου εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για το Νερό.