Σε ισχύ τέθηκε η διεθνής συνθήκη για την προστασία του διαβολόψαρου και πέντε ειδών καρχαρία, έπειτα από τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την παρακμή των θηρευτών που βρίσκονται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος.
Η συμφωνία βάζει τώρα περιορισμούς στο εμπόριο κρέατος ή πτερυγίων καρχαρία, συστατικού μιας παραδοσιακής ασιατικής σούπας.
Οι περιορισμοί στο εμπόριο των έξι συγκεκριμένων ειδών είχαν συμφωνηθεί πέρυσι στο πλαίσιο της σύμβασης CITES, η οποία διέπει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών.
Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη εκτίμηση, τουλάχιστον 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο για το κρέας, το λάδι του συκωτιού τους και κυρίως για τα πτερύγιά τους, τα οποία συχνά κόβονται όταν ακόμα το ψάρι είναι ζωντανό, με το υπόλοιπο σώμα να πετάγεται ολόκληρο πίσω στη θάλασσα.
Και σύμφωνα με την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, ένα στα τέσσερα είδη καρχαρία απειλείται σήμερα με εξαφάνιση.
Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι οι χώρες που εξάγουν ή εισάγουν προϊόντα καρχαρία πρέπει να σέβονται τα όρια αλιείας και να εκδίδουν πιστοποιητικά νόμιμης αλιείας για τα εμπορεύματα, αλλιώς θα τους επιβάλλονται εμπορικές κυρώσεις.
Οι περιορισμοί αφορούν έξι είδη:
Το διαβολόψαρο (δύο είδη του γένους Manta), το μεγαλύτερο σαλάχι του κόσμου. Δεν θεωρείται βρώσιμο είδος, ωστόσο οι πλάκες που χωρίζουν τα βράγχιά του χρησιμοποιούνται στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική.
Τρία είδη σφυροκέφαλου καρχαρία
Τη λάμνα (Lamna nasus), είδος που απαντάται και στη Μεσόγειο
Και το μεγαλοπτερυγοκαρχαρία (Carcharhinus longimanus), o οποίος πέφτει θύμα της αγάπης των Ασιατών για τα χαρακτηριστικά του πτερύγια.
Ορισμένες χώρες-μέλη της CITES δήλωσαν πάντως ότι δεν αποδέχονται τους περιορισμούς και θα συνεχίσουν έτσι να συνεχίσουν το εμπόριο των εν λόγω ειδών, μόνο όμως μεταξύ τους: Δανία (εκ μέρους της Γροιλανδίας), Καναδάς, Γουιάνα, Ιαπωνία, Ισλανδία και η Υεμένη.
Η συμφωνία όμως θα τηρηθεί στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πτερυγίων καρχαρία που πωλούνται για σούπα.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, οι πωλήσεις πτερυγίων καρχαρία στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά.
Αρκετές αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν πάψει να σερβίρουν σούπα με πτερύγια και αρκετές αεροπορικές εταιρείες αρνούνται να τα μεταφέρουν.
ΠΗΓΗ: in.gr
Προστασία του διαβολόψαρου και πέντε ειδών καρχαρία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Volvo Trucks: Συστήματα ασφαλείας νέας γενιάς για την προστασία πεζών και ποδηλατών
1 Νοεμβρίου 2024, 17:00
Μεγάλες αλλαγές φέρνει ο νέος ΚΟΚ: τα νέα όρια ταχύτητας και τα υψηλά πρόστιμα - Pricefox.gr
1 Νοεμβρίου 2024, 16:49
Ένταξη του θραψανιώτικου πιθαριού στην ένδειξη ΠΓΕ
1 Νοεμβρίου 2024, 16:17