Τα άγρια άλογα εξαφανίστηκαν από την Τσεχία πριν από χιλιάδες χρόνια, όμως τώρα η επανεισαγωγή τους αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για τη διάσωση ενός μοναδικού οικοσυστήματος.
Αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν πως κοπάδια άγριων αλόγων ζούσαν σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης μεταξύ 4.700 και 3.700 π.Χ. προτού εξημερωθούν. Τώρα, οι τοπικές αρχές μετέφεραν 14 άλογα από το Εθνικό Πάρκο Έξμορ της Αγγλίας στο Μιλοβίτσε, μία μικρή πόλη ανατολικά της Πράγας.
Τα ζώα έχουν ύψος 1,25 μέτρα και αποτελούν κάποια από τα λίγα άγρια άλογα που έχουν απομείνει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Και τα 14 είναι θηλυκά αλλά το κοπάδι αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μετά την άφιξη ενός επιβήτορα αυτή την άνοιξη.
«Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τσεχία θα χρησιμοποιήσει άλογα για να σώσει ένα οικοσύστημα, εν προκειμένω μία στέπα», δήλωσε ο Ντάλιμπορ Ντόσταλ του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ceska Krajina.
Η εισαγωγή των αλόγων έγινε προκειμένου να καταναλώσουν τα είδη που έχουν εισβάλει στη στέπα και καταπνίγουν διάφορα σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
«Η πεταλούδα Alcon Blue και το μικροσκοπικό γαλάζιο φυτό Cross Gentian αποτελούν τους αδιαφιλονίκητους βασιλιάδες της περιοχής», δήλωσε ο Μίροσλαβ Γίρκου της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.
«Οι πολύτιμοι αυτοί οργανισμοί θα είχαν εξαφανιστεί και η στέπα θα είχε μετατραπεί σε δάσος εάν δεν είχαμε εισάγει αυτά τα άλογα από την Αγγλία», πρόσθεσε.
Εάν οι προσπάθειες αποτύχουν τότε διάφορα είδη πτηνών, ερπετών και άλλων ζώων θα βρεθούν επίσης σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον Γίρκου.
Το νέο σπίτι των αλόγων βρίσκεται σε μία στρατιωτικοποιημένη ζώνη που ορίστηκε από τον Αυστροουγγρικό στρατό το 1904, ενώ στο Μιλοβίτσε στεγάστηκε στρατόπεδο αιχμαλώτων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο γειτονικό νεκροταφείο έχουν ταφεί 5.170 Ιταλοί, 521 Ρώσοι και 51 Σέρβοι στρατιώτες.
Ο στρατός της Τσεχοσλοβακίας κατέλαβε τη ζώνη το 1918 αλλά απωθήθηκε με τη σειρά του από τους Ναζί το 1939. Μετά τα γεγονότα του 1968 η περιοχή μετατράπηκε σε ένα τεράστιο σοβιετικό στρατόπεδο και από το 1991 ο τσεχοσλοβακικός και μετέπειτα τσέχικος στρατός πραγματοποιεί ασκήσεις στη στέπα, βοηθώντας στην αποδυνάμωση λιγότερο ισχυρών επιθετικών ειδών.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr