Αυξάνονται οι θεάσεις αγριογούρουνων στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η κατασκευή τεράστιων οικοδομικών έργων έχει συρρικνώσει τα ενδιαιτήματά τους στα δάση βόρεια της πόλης.
Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, μία ομάδα αγριογούρουνων εισήλθε στους κήπους ενός συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών σε ένα από τα προάστια της ευρωπαϊκής πλευράς της πόλης.
Τα ζώα εξαφανίστηκαν γρήγορα, όμως το συμβάν είναι ενδεικτικό της τάσης εμφάνισής τους σε ολοένα και περισσότερες συνοικίες τους τελευταίους μήνες.
Οι οικολογικές οργανώσεις θεωρούν πως υπεύθυνα για αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο είναι τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα βόρεια της πόλης, όπου ολοκληρώνεται η κατασκευή μίας τρίτης γέφυρας στον Βόσπορο και χτίζεται ένα νέο αεροδρόμιο.
Οι τοποθεσίες αυτών των μεγάλων έργων έχουν προκαλέσει διάφορες μηνύσεις και άλλες διαμαρτυρίες.
«Καταστρέφουμε τα σπίτια τους και τις πηγές τροφής τους», δήλωσε ο Ονούρ Ακγκιούλ του κινήματος Άμυνα Βορείου Δάσους, με αντικείμενο την προστασία των εναπομεινάντων εκτάσεων πρασίνου.
«Τα αγριογούρουνα δεν μπορούν να κινηθούν βόρεια ή προς τη θάλασσα, επομένως κινούνται προς την πόλη», πρόσθεσε.
Τα βόρεια δάση και οι υγροβιότοποι της Κωνσταντινούπολης θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της Πόλης, καθώς από την περιοχή προέρχεται η πλειοψηφία του ποσίμου νερού για όλο το αστικό κέντρο.
Μάλιστα πριν από 20 χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν, ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είχε χαρακτηρίσει την προοπτική μίας τρίτης γέφυρας ως «φόνο».
Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός τριώροφου τούνελ κάτω από το Βόσπορο, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν πιέζει για την κατασκευή ενός καναλιού που θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σε νησί.
«Το μέγεθος της εκσκαφής και της οικοδομής είναι τεράστιο, κάτι που δεν έχουμε ζήσει ποτέ ξανά», δήλωσε ο Ακγκιούλ. «Πιστεύω πως δυστυχώς ακόμα περισσότερες περιοχές και ζώα θα χαθούν.
Πρέπει να επεκταθούμε στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά, όχι στη βόρεια πλευρά και το Βόσπορο, όπου οι δασικές εκτάσεις αποτελούν τους πνεύμονές μας», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr