Ομάδα Αυστραλών βιολόγων κατάφερε να διδάξει σε άγρια πτηνά να κατανοούν νέες γλώσσες και ήχους.
Μετά από μόλις δύο ημέρες εκπαίδευσης, οι βιολόγοι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU) έμαθαν σε έναν αριθμό τρυποφρακτών να φεύγουν μόλις ακούν ένα συγκεκριμένο ήχο ξένο προς αυτούς, γεγονός που δείχνει ότι τα πτηνά μπορούν να μάθουν να αφουγκράζονται και να αναγνωρίζουν τα καλέσματα άλλων ειδών.
Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση ζώων σε αιχμαλωσία, ώστε να αναγνωρίζουν σήματα κινδύνου προτού απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
«Το πρώτο πτηνό που εκπαιδεύσαμε ζούσε κοντά στο γραφείο στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε γενική δυσπιστία και ενθουσιασμός, όταν το πουλί έμαθε την αποστολή του τέλεια», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ρόμπερτ Μάγκραθ.
«Είχαμε ήδη πραγματοποιήσει πειράματα εκμάθησης στο παρελθόν χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Συνεπώς, ήταν συναρπαστικό που ξεπεράσαμε τελικά τα πρακτικά προβλήματα και πήραμε σαφή αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Πολλά ζώα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με διάφορους κινδύνους ακούγοντας ήχους από άλλα είδη, ωστόσο ο τρόπος που το κάνουν αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα.
«Η αναγνώριση των καλεσμάτων άλλων ειδών αποτελεί μια αξιοσημείωτη ικανότητα, καθώς υπάρχουν πολλά είδη σε μια φυσική κοινότητα, και πολλά διαφορετικά είδη καλεσμάτων. Είναι κάτι παρόμοιο με την κατανόηση πολλών ξένων γλωσσών», εξήγησε ο καθηγητής Μάγκραθ.
Οι βιολόγοι εκπαίδευσαν τους τρυποφράκτες παίζοντας άγνωστους ήχους σε αυτούς, ενώ την ίδια στιγμή πέταγαν από πάνω τους ένα ομοίωμα αρπακτικού πουλιού όπως το γεράκι.
Μετά από μόλις οκτώ αναπαραγωγές των ήχων τα πουλιά είχαν μάθει να τρέπονται σε φυγή, ενώ δεν έσπευδαν να φύγουν όταν έπαιζαν άγνωστοι ήχοι που όμως δεν είχαν συνδεθεί με τα ψεύτικα ιπτάμενα αρπακτικά.
Πηγή: naftemporiki.gr