Εκπρόσωποι από 200 περίπου χώρες συναντήθηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βόννη από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου υπό την προεδρία των νήσων Φίτζι. Ιδιαίτερη πρόοδος σημειώθηκε αναφορικά με την εξέλιξη της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 σε συγκεκριμένες δράσεις ανά τον κόσμο, με χρονικό ορίζοντα την επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP24), τον Δεκέμβριο του 2018 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Το πλαίσιο
Η συμφωνία του Παρισιού, καθορίζει ένα συνολικό πλαίσιο για την κλιματική δράση και την αναγκαία μετάβαση στην μετά-άνθρακα εποχή με στόχο να μειώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω των 2°C. Επίσης, συμφώνα και πάλι με την Συμφωνία του Παρισιού, η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να μειώσει τα αέρια που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου το λιγότερο κατά 40% μέχρι το 2030 (σύμφωνα με τα δεδομένα του 1990).
Η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της
Όπως ανέφερε και κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραμείνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή.'' Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος, θα ηγηθεί της αποστολής της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής στην σύνοδο ''One Planet'' που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου. Επίσης, μέσα στο 2018, η Ε.Ε. θα φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες την δεύτερη διυπουργική συνάντηση για την κλιματική δράση (MoCA) με την συμμετοχή του Καναδά και της Κίνας ενώ θα συμμετέχει στον διάλογο για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Πίτερσμπεργκ της Γερμανίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει ήδη υπερβεί τους στόχους της για το 2020 μειώνοντας τις εκπομπές κατά 23%.