Οι ελαιοπαραγωγοί του συνεταιρισµού Olivarera de los Pedroches στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Πλαστικών µετατρέπεται σε βιοπλαστικό, µε την φιλοδοξία να µεταµορφωθεί σε µια συσκευασία ιδανική για τα προϊόντα ελιάς.
Το Oliplastic είναι ένα από τα νεώτερα αποτελέσµατα των εγχειρηµάτων κυκλικής οικονοµίας που µεµονωµένοι αλλά και συνεταιρισµένοι παραγωγοί αποπειρώνται. Εδώ, ο πυρήνας της ελιάς που παραδίδουν οι ελαιοπαραγωγοί του συνεταιρισµού Olivarera de los Pedroches στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Πλαστικών µετατρέπεται σε βιοπλαστικό, µε την φιλοδοξία να µεταµορφωθεί σε µια συσκευασία ιδανική για τα προϊόντα ελιάς του Συνεταιρισµού.
Η οργάνωση Olivarera de los Pedroches ειδικεύεται στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, µε φιλικά προς το περιβάλλον µέσα, ενώ η ανάπτυξη µιας συσκευασίας από τα υπολείµµατα της ελιάς δίνει προστιθέµενη αξία τόσο στο τελικό προϊόν, όσο και σε αυτά που περισσεύουν. Το συγκεκριµένο εγχείρηµα βρίσκεται στην αρχική του φάση, ωστόσο αναµένεται πως µέσα στον επόµενο ενάµιση χρόνο, η έρευνα γύρω από τη διαµόρφωση πολυµερών από τον πυρήνα της ελιάς θα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθµό ώστε κάθε βιοµηχανία παρασκευής πλαστικού στην Ισπανία θα µπορεί να την αξιοποιήσει.
Κελύφη αµυγδάλων
Η αντίληψη της κυκλικής οικονοµίας γίνεται όλο και πιο δηµοφιλής στους Ισπανούς αγρότες µε πολλά παραδείγµατα πέραν του πλαστικού από πυρήνα ελιάς, να καταφτάνουν από τα «µέρη τους». Ο συνεταιρισµός αµυγδαλοπαραγωγών Uniο Nuts, που εξάγει αποξηραµένα φρούτα σε περισσότερες από 30 χώρες, έχει εντοπίσει πολλαπλές χρήσεις για τα κελύφη των αµυγδάλων που πλέον αξιοποιούνται στην φαρµακοβιοµηχανία, ως βαφή ενδυµάτων, για την κατασκευή βιοδιασπόµενων σακουλών αλλά και για να τυλίγονται τρόφιµα.
Διαβάστε επίσης
Οι συνεταιριστές βρήκαν τρόπο για την αξιοποίησή τους και στην κατασκευαστική διαδικασία, αφού η επεξεργασία τους µπορεί να υποκαταστήσει το τικ µε το οποίο κατασκευάζονται έπιπλα ακόµα και διάφορα τµήµατα πολυτελών σκαφών.
Γεωργία του 22ου αιώνα στις Κανάριες νήσους
Στο πρότζεκτ «Η γεωργία είναι πολλά περισσότερα» που τρέχει ο αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισµός των Κανάριων Νήσων εδώ και περίπου µια δεκαετία, οι πρακτικές κυκλικής οικονοµίας είναι πιο απτές. Εδώ έχει διαµορφωθεί µια κοινότητα ανάµεσα σε παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τοµείς. Μέσω αυτού του διαύλου ανταλλάζονται τα υποπροϊόντα της παραγωγικής διαδικασίας που υπό άλλες συνθήκες θα πετάγονταν. Τα υπολείµµατα από τα τυροκοµεία των νησιών, γίνονται ισορροπιστές του pH του εδάφους, ενώ µε αντάλλαγµα υποπροϊόντα της φυτικής παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι δίνουν σε αγρότες λίπασµα που παράγουν τα ζώα στις εκµεταλλεύσεις τους. Όλα τα υπολείµµατα γίνονται µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο αγροεφόδια, µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού των Κανάριων, Ραφαέλ Χερνάντεζ, να σχολιάζει πως «αυτό δεν είναι ένα µοντέλο γεωργίας του 21ου, αλλά του 22ου αιώνα».