Πρόκειται για μια επένδυση σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ (1,17 εκατομμύρια δολάρια) που θα χρηματοδοτηθεί από το Microsoft Sustainability Fund
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντάσσονται πλέον στην ρουτίνα των μαθητών εκπληρώνοντας έναν διπλό σκοπό: από τη μία καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των σχολικών κτηρίων με καθαρή ενέργεια και από την άλλη, "εκπαιδεύουν" τους αυριανούς πολίτες προκειμένου να είναι έτοιμοι για μια εποχή μηδενικού άνθρακα.
Καθημερινά πληθαίνουν τα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τροφοδοτούν τα σχολικά κτήρια. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι εκείνο της ιρλανδικής μονάδας της Microsoft η οποία συνεργάζεται με μια εταιρεία κοινής ωφέλειας σε ένα σχέδιο ανανεώσιμης ενέργειας που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο στις στέγες των σχολείων της χώρας.
Το έργο, πραγματοποιείται με τη συμβολή της SSE Airtricity, έναν πάροχο πράσινης ενέργειας ,και περιλαμβάνει 27 σχολεία που έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις ιρλανδικές επαρχίες του Leinster, του Munster και του Connaught.
Σε ανακοίνωση της αυτή την εβδομάδα, η SSE Airtricity ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι μέσα στα σχολεία, έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά συνδεδεμένες οθόνες που επιτρέπουν στους μαθητές να παρακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.
Πρόκειται για μια επένδυση σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ (1,17 εκατομμύρια δολάρια) που θα χρηματοδοτηθεί από το Microsoft Sustainability Fund.
Ενώ η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών θα βοηθήσει τα σχολεία να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υπάρχει μια ευρύτερη πτυχή που θα προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
Στη δήλωσή του, η SSE Airtricity δήλωσε ότι τα εργαλεία λογισμικού θα χρησιμοποιηθούν για «συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά πάνελ».
Αυτό, πρόσθεσε, θα αναδείξει «έναν μηχανισμό για τη Microsoft και άλλες εταιρείες για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας».
Η Ιρλανδία δεν είναι η μοναδική χώρα όπου χρησιμοποιούνται τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας σε κτήρια σχεδιασμένα για την εκπαίδευση.
Νωρίτερα φέτος, η νορβηγική εταιρεία Veidekke ανέλαβε από την πόλη του Όσλο να κατασκευάσει ηλιακά πάνελ για αυτή τη χρήση στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τον Veidekke, το σχολείο - το οποίο πρόκειται να καλύψει περίπου 14.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2023 - θα έχει ηλιακούς συλλέκτες τόσο στις προσόψεις όσο και στην οροφή του.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο του Plymouth είναι ένα από τα πολλά ιδρύματα που χρησιμοποιούν ένα Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων ή BMS, τόσο για την παρακολούθηση όσο και για τον έλεγχο διάφορων λειτουργιών όπως είναι ο φωτισμός κλπ.
Και τα σχολεία της Ελλάδας μπαίνουν στο παιχνίδι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός, όταν μιλάμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη Σύρο επιχειρείται η ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίων », συνολικού προϋπολογισμού 1.620.000 ευρώ.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 2 “Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων” και οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ενεργειακού Επιθεωρητή, περιλαμβάνουν τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με LED, αντικατάσταση των λεβήτων – καυστήρων και κυκλοφορητών με νέου τύπου inventer, αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών στα θερμαντικά σώματα, θερμομόνωση δώματος και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου BMS.
Ομοίως, με «πράσινες» πολιτικές πρωτοπορεί και ο Δήμος Ζίτσας κάνοντας ένα βήμα ακόμη στον ενεργειακό σχεδιασμό για τις δημοτικές υποδομές εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά στις στέγες του Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 28,28 kWp αντίστοιχα, αξιοποιούν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) δίνοντας τη δυνατότητα στο Δήμο να μειώσει τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια καθιστώντας τον ταυτόχρονα πρωτοπόρο καθώς είναι ο μοναδικός δήμος στην Ήπειρο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των δύο σχολικών μονάδων αλλά και των τεσσάρων αντλιοστασίων ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ελεούσας.