12 φορές πάνω από τις σκανδιναβικές χώρες
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη πλήττει δυσανάλογα την Ελλάδα, με την χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο να είναι 12 φορές υψηλότερη σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. Η έκθεση αναδεικνύει τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 επιδείνωσε την κρίση, διαταράσσοντας την προμήθεια φυσικού αερίου και αναγκάζοντας χώρες όπως η Ελλάδα σε δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις. Από το 2021, η χώρα έχει δαπανήσει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ για το 2022 – το υψηλότερο στην ΕΕ.
Η ενεργειακή κρίση επιδεινώνει την κρίση κόστους ζωής, ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από την δεκαετή κρίση χρέους. Οι χαμηλές επενδύσεις σε ενέργεια, υποδομές και μεταφορές, σε συνδυασμό με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχουν αφήσει την χώρα εκτεθειμένη στην ενεργειακή αστάθεια. Ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνει τον αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και το κόστος για βιομηχανίες, αεροπλοΐα και ναυτιλία.
Η έλλειψη επαρκών διασυνδέσεων και αποθηκευτικής ικανότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σε αντίθεση με τις σκανδιναβικές χώρες, δυσχεραίνει την αντιμετώπιση ελλείψεων. Ενδεικτικά, η Γερμανία διαθέτει αποθηκευτική ικανότητα 1.668 MW, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει μηδενική.
Παρά την πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία στην Ευρώπη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η Ισπανία, με την στήριξη της ΕΕ, αύξησε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 60% το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει επανειλημμένα την παρέμβαση της ΕΕ για την άρση των διαφορών στις τιμές ενέργειας. Το Reuters τονίζει την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και διασυνδέσεις για την μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.