Έντονα αποπληθωριστικές τάσεις που κατεγράφησαν για το Μάιο

Οι έντονα αποπληθωριστικές τάσεις που κατεγράφησαν για δέκατο πέμπτο συναπτό  μήνα, συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το μήνα Μάιο του τρέχοντος έτους στις 108,05 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εμφανίζοντας πτώση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (2%). Μπορεί το ενδιάμεσο δεκαήμερο προσφορών  (1-10 Μαΐου) να συνέδραμε στην αξιοσημείωτη πτώση των τιμών σε  βασικές κατηγορίες προϊόντων,  όπως τα είδη  Ένδυσης & Υπόδησης        (-9,4%), οι παρεχόμενες υπηρεσίες Εκπαίδευσης - εξαιτίας της μείωσης των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων/φροντιστηρίων (-3,9%) και στη συρρίκνωση του κόστους απόκτησης νωπών φρούτων και λαχανικών κ.α. (-2,9%) με άμεσο αποτέλεσμα  τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου στο καταναλωτικό κοινό, δεν θα πρέπει όμως να αγνοούνται οι επιζήμιες συνέπειες που επιφέρει η  παγίωση παρατεταμένων αποπληθωριστικών  περιόδων στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, καθώς:

·  Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς το ονομαστικό ΑΕΠ και συνεπώς, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο καθορίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.

·  Ο αρνητικός πληθωρισμός διογκώνει τα πραγματικά επιτόκια (για κράτη & νοικοκυριά)  και συνεπώς και το αντίστοιχο κόστος δανεισμού, με άμεση συνέπεια την αποθάρρυνση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών, τη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας (κυρίως κατοικιών) αλλά και τον περιορισμό/αναβολή  της ζήτησης για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

·  Η συνεχής μείωση του επιπέδου των τιμών αυξάνει τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών έναντι των πιστωτών τους, με απότοκο τη διόγκωση του βάρους χρεών των πρώτων (δανειοληπτών – αύξηση των πραγματικών τόκων) και της συνακόλουθης αδυναμίας αποπληρωμής αυτών (χρεών).

·   Η διαρκής υποχώρηση των τιμών διαμορφώνει ένα κλίμα διαιώνισης του φαινομένου, με συνέπεια τη διαρκή ανάσχεση της καταναλωτικής δαπάνης και της ταυτόχρονης συνέχισης της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας (φαύλος κύκλος).

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή  - Μάιος 2014

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 2,0% το Μάιο του 2014, σε σύγκριση με το Μάιο του 2013, ενώ σε σύγκριση με το Απρίλιο του 2014, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 0,8%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2013 – Μαΐου 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2012 – Μαΐου 2013 παρουσίασε πτώση κατά  1,4%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 2,1% το Μάιο του 2014, σε σύγκριση με το Μάιο του 2013, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014, εμφάνισε μείωση κατά 0,6%. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2013 – Μαΐου 2014 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου  Ιουνίου 2012 – Μαΐου 2013 παρουσίασε  πτώση 1,4%.       
 
Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση:Inemy