M. Draghi: δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στην εκτίμηση της ΕΚΤ για ανάπτυξη

''Σταθερά χέρια, σταθερές απόψεις” είναι ο τίτλος που δίνουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley  στη σημερινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έδειξε ότι υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στην εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές της ανάπτυξης, του πληθωρισμού ή για τους κινδύνους. Έτσι, πέραν της αγοράς τιτλοποιήσεων υποχρεώσεων (ABS), ο οίκος δεν πιστεύει ότι οι σημερινές δηλώσεις έδειξαν πως επίκειται κάποια άλλη κίνηση του Draghi, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
 
Σε αρκετά σημεία της συνέντευξης τύπου, ο Draghi τόνισε ότι εντείνεται η προετοιμασία της ΕΚΤ για ένα πιθανό πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων ABS και ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα συνεχίζει τη δουλειά αυτή, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Έτσι, η ΕΚΤ σκοπεύει να προσλάβει σύμβουλο που θα σχεδιάσει το πρόγραμμα, σε μία εξέλιξη που ερμηνεύεται από τη Morgan Stanley ως ενδεικτική της έναρξης του προγράμματος μέσα στους επόμενους μήνες. Όμως, ο οίκος τονίζει πως η αγορά ABS είναι σαφώς πιθανότερη από ένα ευρύτερο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, δηλαδή την κανονική ποσοτική χαλάρωση (QE) που πολλοί στις αγορές περιμένουν.
 
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ABS έχει στόχο να αυξήσει τις χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες, κυρίως προς τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις της  ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι οποίες λειτουργούν σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.  Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αύξηση των πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.
 
Κατά τα άλλα, όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ αλλά και την προαναγγελία της για τα μελλοντικά επιτόκια, καθώς όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει το κόστος χρήματος στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα. Επιπλέον, σκοπεύει να διατηρήσει ένα υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και δείχνει να δίνει έμφαση στις επιπτώσεις του επερχόμενου προγράμματος φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTRO).
 
Επιπλέον, ο Draghi τόνισε τις τελευταίες βελτιώσεις των στοιχείων και των δεικτών, όπως για παράδειγμα η σταθεροποίηση στις ροές πιστώσεων, η χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών και η βελτίωση της ζήτησης για πιστώσεις. Για το προσεχές μέλλον, η Morgan Stanley μεταφέρει την εκτίμηση ότι το TLTRO αλλά και τα stress tests θα ενισχύσουν αυτά τα πρώιμα σημάδια ανάκαμψης του κύκλου των τραπεζικών χορηγήσεων.
 
Παρότι δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τα τελευταία ασθενέστερα μακροοικονομικά στοιχεία, η ΕΚΤ δεν φάνηκε να ανησυχεί υπερβολικά, ακόμα, σημειώνουν οι αναλυτές. Αντίθετα, δείχνει να πιστεύει ότι τεχνικοί παράγοντες προκάλεσαν αυτά τα στοιχεία, ειδικά στη Γερμανία. Παράλληλα, η έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιβαρύνει την ανάπτυξη σε άλλες χώρες, θεωρεί.
 
Παρόλα αυτά, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Draghi παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης.
 
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, τόνισε ότι οι αλληλεπιδράσεις μέσω του εμπορίου και του finance είναι περιορισμένες και ότι η εξέταση των πιθανών επιπτώσεων από τις κυρώσεις έχει μόλις αρχίσει, από το προσωπικό της ΕΚΤ.
 
Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, η ΕΚΤ τόνισε ότι η μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο οφειλόταν αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας. Για το μέλλον, πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και θα αυξηθεί μόνο σταδιακά. Μιλώντας για τις προσδοκίες του πληθωρισμού, ο Draghi απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι αυτές έχουν πέσει στην 5ετία στο 0,5%, αλλά τις τοποθέτησε πιο κοντά στο 1%.
 
newmoney.gr