Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είχαν προβλέψει οι οικονομικοί αναλυτές για το 2014


Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις από ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, οι κυρώσεις τροφίμων της Ρωσίας μπλοκάρουν τις εξαγωγές της ΕΕ συνολικού ύψους άνω των € 7.000.000.000 (9400 εκατομμύρια δολάρια) θέτει σε κίνδυνο την Λιθουανίκη κτηνοτροφία και ο τζίρος για τις γερμανικές εξαγωγικές εταιρίες θα μειωθεί κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

        


Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είχαν προβλέψει οι οικονομικοί αναλυτές για το 2014. Δεν είχαν όμως υπολογίσει πλήθος αστάθμητων παραγόντων, όπως τους πολέμους στην Εγγύς Ανατολή, αλλά κυρίως την ουκρανική κρίση και την ένταση με τη Ρωσία, παράγοντες δηλαδή που αρχίζουν να έχουν εμφανείς επιπτώσεις στην οικονομία.
Ως αποτέλεσμα το γερμανικό εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο αναγκάστηκε να διορθώσει προς τα κάτω την πρόγνωσή του για τις φετινές εξαγωγές από το 4,5% στο 3,5%. Και αυτή η πρόγνωση είναι αισιόδοξη, δηλώνει ο επικεφαλής των τμήματος εξαγωγών του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Φόλκερ Τράιερ συμπληρώνοντας: «Ακόμα δεν έχουμε στοιχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σε περίπτωση στασιμότητας κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών δεν αποκλείεται η πρόβλεψή μας να μειωθεί ακόμα και στο 2,1%».

                                


Την ελπίδα πως το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα οπωροκηπευτικών και κρεατικών από τη Δύση δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εξέφρασε τη Δευτέρα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Ελπίζω πως [οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία] δεν θα κρατήσουν για πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με υφισταμένους του.
Σημείωσε πως οι ποινές που επέβαλε η Μόσχα ήταν αντίδραση στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι Δυτικές χώρες.


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο υπολογίζει ότι ο τζίρος για τις γερμανικές εξαγωγικές εταιρίες θα μειωθεί κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός αυτού περίπου 100.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Και σαν να μην έφθανε αυτό το DIHK λαμβάνει αρνητικά μηνύματα και από τις επίσημες αντιπροσωπίες της γερμανικής οικονομίας του εξωτερικού.


«Τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια σε σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ διαπιστώνουν επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων», τονίζει ο Φόλκερ Τράιερ. Από την άλλη πλευρά τους, οι ρωσικές κυρώσεις επιβαρύνουν μεν την οικονομική ανάρρωση της ευρωζώνης, δεν είναι όμως σε θέση να την εξουδετερώσουν.


Ακόμα κι αυτό όμως δεν είναι λίγο. Με την στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας και τη συρρίκνωση της γερμανικής και ιταλικής, η ευρωζώνη έχει ήδη αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσει.
Όμως και η Ρωσία και η Ουκρανία επιβαρύνονται σημαντικά από την κρίση. Το Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο είχε προβλέψει για το 2014 ανάπτυξη 2% για την ρωσική οικονομία. Λόγω της κρίσης όμως η ρωσική οικονομία θα παραμείνει φέτος στην καλύτερη των περιπτώσεων στάσιμη. Ως προς την Ουκρανία οι προβλέψεις μιλούν για συρρίκνωση 7%.

Ο επικεφαλής των τμήματος εξαγωγών του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Φόλκερ Τράιερ δηλώνει για το άμεσο μέλλον συγκρατημένα αισιόδοξος, μιας και, όπως λέει, η οικονομία θα αποδεχθεί τα νέα δεδομένα και έτσι στη συνέχεια θα υπάρξει μια «νέα πραγματικότητα». Όταν έχουμε ένα εξωγενές σοκ τότε η οικονομία χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει στην ομαλότητα, λέει ο γερμανός οικονομολόγος.

Σε περίπτωση που δεν κλιμακωθούν οι κρίσεις σε Ιράκ και την Ουκρανία, το 2015 είναι πολλά υποσχόμενο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί κατά 4%, ενώ για τις γερμανικές εξαγωγές αυτό θα σήμαινε άνοδο κατά 5%, εκτιμά ο Φόλκερ Τράιερ.
Πάντως, ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε πως έχει δώσει εντολές για την αναζήτηση εναλλακτικών εξαγωγέων τροφίμων, προκειμένου οι ρώσοι καταναλωτές να μην πληγούν από ελλείψεις ή ανατιμήσεις.
Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, ο γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από τη Λετονία πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποχωρήσει στο μέτωπο των κυρώσεων, προκειμένου να «δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί».


Οι εκτιμήσεις της λιθουανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα τρόφιμα της Ρωσίας και των γεωργικών εμπάργκο θα στερήσει από τη Λιθουανία από 250 εκατομμύρια λίτας (€ 73.000.000), στη βιομηχανία κρέατος, 200 εκατομμύρια λίτας (€ 58.000.000) για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, 28 εκατομμύρια λίτας (€ 8.000.000) σε καλλιέργεια αυξάνεται (λαχανικά και φρούτα) και 5 εκατομμύρια λίτας (€ 1.500.000) σε αλιευτική βιομηχανία της χώρ
ας. δήλωσε την Δευτέρα  ο Andrėjus Stancikas πρόεδρος  του Lithuanian Agricultural Chamber


Στο πλαίσιο αυτό, ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς σημείωσε πως η Ρωσία θα επιτρέψει την εισαγωγή επεξεργασμένων τροφίμων από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν τα οποία παράγονται από πρώτες ύλες οι οποίες προέρχονται από κράτη της Δύσης στα οποία η Μόσχα έχει επιβάλει εμπάργκο, δήλωσε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσική Ομοσπονδία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές κρέατος, θαλασσινών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία, τον Καναδά και την Αυστραλία για μια περίοδο ενός έτους, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.
Η ρωσική κυβέρνηση όμως δυσκολεύεται τις τελευταίες ημέρες να ελέγξει τις συνεπακόλουθες αυξήσεις τιμών-καθώς σχεδόν το 50% της ζήτησης του γάλατος, των θαλασσινών, του βοδινού κρέατος και των τυροκομικών καλυπτόταν από τις εισαγωγές.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις