Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη φορολογία σε ακίνητα σε όλο το δυτικό κόσμο

Οι Έλληνες πληρώνουν τους βαρύτερους φόρους για την ακίνητη περιουσία τους από όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών και διαπιστευμένων συμβούλων ακίνητης περιουσίας GLP Values σχετικά με το ύψος των φόρων ακινήτων (ιδίως φόρων κατοχής) στην Ελλάδα σε σχέση με σειρά άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Το τραγικότερο όμως είναι ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει σύμφωνα με στοιχεία του 2011. Δηλαδή στην συγκεκριμένη μελέτη δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι αυξήσεις στους φόρους για την ακίνητη περιουσία που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη διαψεύδει επιχειρήματα όπως ότι το συνολικό φορολογικό βάρος των Ελλήνων σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μικρό. Αντιθέτως, είναι το μεγαλύτερο, ειδικά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και εν γένει τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών και όπως υποστηρίζει η GLP, εκτός από τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ, η βαριά φορολογία στους φόρους κατοχής διέλυσε την οικοδομή αφού η επίπτωση των φόρων κατοχής εκδιπλώνεται σε βάθος χρόνου σε αντίθεση με τους φόρους μεταβίβασης των οποίων η επίδραση τείνει να λαμβάνει χώρα εφάπαξ, κατόπιν, δε, να απορροφάται από την κτηματαγορά.

 

Πηγή : vima.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις