Παραμένει πρώτη παγκόσμια δύναμη στις εξαγωγές κονσέρβας φρούτων η Ελλάδα

Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί τα «σκήπτρα» παγκοσμίως στις εξαγωγές κονσέρβας φρούτων. Θεαματική ωστόσο είναι και η άνοδος της Κίνας, μιας χώρας που δεν υπήρχε καν στο «χάρτη» της παγκόσμιας αγοράς στον τομέα αυτόν, πριν από μια δεκαετία.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταποίησης Φρούτων, που διοργανώνει στην παραλία Λιτοχώρου Πιερίας, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).

Η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει η πρώτη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως στον τομέα μεταποίησης φρούτων (κυρίως ροδάκινων και σε μικρότερες ποσότητες βερίκοκων), με εξαγωγές 270.000-280.000 τόνων ετησίως, κομποστοποιημένων φρούτων. Οι ελληνικές εξαγωγές έχουν σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα την τελευταία τριετία, ωστόσο, η εξαγωγική δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντική κάμψη την τελευταία δεκαετία. Το ρεκόρ του κλάδου σημειώθηκε το 2001 με εξαγωγές 360.000 τόνων. Σημαντική είναι και η μείωση των καλλιεργούμενων εκταρίων μέσα στην τελευταία δεκαετία από 23.100 σε 15.200 εκτάρια γης.

Αντιθέτως, η Κίνα, που ως το 2003 δεν είχε αξιόλογη εξαγωγική παρουσία στον τομέα αυτό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφει εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων της τάξεως των 130.000 - 140.000 τόνων ετησίως, σε μεγάλες αγορές, όπως των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πιέζοντας το μερίδιο των υπολοίπων 4 κορυφαίων παγκοσμίως εξαγωγικών χωρών του κλάδου, όπως η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Χιλή και η Ν. Αφρική.

«Η παραγωγή της Κίνας φτάνει στους 650.000 τόνους αλλά το μεγαλύτερο μέρος της μεταποίησης κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά της. Αντιθέτως, η Ελλάδα στέλνει για εξαγωγή, σχεδόν το 99% των μεταποιημένων φρούτων που παράγονται στη χώρα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου.

Μεγάλοι «παίκτες» στις εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων θεωρούνται και η Ισπανία, η Χιλή, η Ν. Αφρική και η Αργεντινή. Η Καλιφόρνια των Η.Π.Α. είναι ο άλλος μεγάλος παγκόσμιος παραγωγός, εντούτοις όμως οι εξαγωγές του υπερκαλύπτονται από τις εισαγωγές (20.000 προς 40.000 τόνους).

Οι δεκαπέντε επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης φρούτων φέρνουν σε συνάλλαγμα στη χώρα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, απασχολούν περί τους 2000 εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας και άλλους 8-10.000 εποχικούς. Ταυτόχρονα, πάνω από 10.000 παραγωγοί συνεργάζονται με τον κλάδο, όπως και άλλοι προμηθευτές μεταξύ αυτών η ΕΒΖ που παρέχει ετησίως ως 30.000 τόνους ζάχαρη, μεταφορές, πρώτες ύλες συσκευασίας, κ.τ.λ.

«Παρότι η θέση μας είναι σταθερά πρώτη στις εξαγωγές παγκοσμίως, η καθυστέρηση στην επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ και το κλείσιμο της «στρόφιγγας» στον τραπεζικό δανεισμό δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για τις επιχειρήσεις του κλάδου» προσθέτει ο κ. Αποστόλου.

Το συνέδριο συνεχίζεται και αύριο με την παρουσίαση των στοιχείων της παγκοσμίου βιομηχανίας μεταποίησης φρούτων από το 1996 μέχρι και το 2011.