Επιδείνωση οικονοµικού κλίµατος σε ΕΕ και Ευρωζώνη



Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το οικονοµικό κλίµα τον Σεπτέµβριο επιδεινώνεται ελαφρά σε σχέση µε τον Ιούλιο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται αντίστοιχα στις 103,6 (από 105,8) και στις 99,9 (από 102,2) µονάδες, επανερχόµενος στη δεύτερη περίπτωση στα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου του.
Αναλυτικότερα:
Στην Ευρωζώνη, η υποχώρηση του δείκτη εκπορεύεται κυρίως από την επιδείνωση του κλίµατος στη Βιοµηχανία και το Λιανικό εµπόριο, µε τις Υπηρεσίες να καταγράφουν επίσης ήπια πτωτική τάση. Αντίθετα, στις Κατασκευές σηµειώνεται οριακή βελτίωση των προσδοκιών, ενώ από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εµπιστοσύνη επιδεινώνεται τον Σεπτέµβριο. Συγκεκριµένα, στις Κατασκευές, ο σχετικός δείκτης καταγράφει ήπια θετική µεταβολή (+0,5), ενώ το κλίµα µεταβάλλεται αρνητικά στη Βιοµηχανία (-1,7), το Λιανικό εµπόριο (-4,9) και τις Υπηρεσίες (-0,4). Τέλος, η καταναλωτική εµπιστοσύνη χάνει κατά µέσο όρο 3,1 µονάδες τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο, ενώ σε επίπεδο χωρών, από τις πέντε µεγαλύτερες οικονοµίες της ζώνης του ευρώ, οι συνολικές προσδοκίες χειροτερεύουν σε Ιταλία (-5,0), Γαλλία (-0,4), Ολλανδία (-0,5) και Γερµανία (-2,2), ενώ βελτιώνονται οριακά στην Ισπανία (+0,5).
Στην ΕΕ το οικονοµικό κλίµα αποδυναµώνεται επίσης, µε το Ην. Βασίλειο και την Πολωνία, τις δύο µεγαλύτερες οικονοµίες εκτός Ευρωζώνης, να παρουσιάζουν αρνητική µεταβολή στο σχετικό τους δείκτη (-2,0 και -1,3 µονάδες αντίστοιχα). Σε επίπεδο τοµέων, οι προσδοκίες στην ΕΕ αποκλιµακώνονται σε όλους, εκτός των Κατασκευών, όπου σηµειώνεται µικρή βελτίωση στο σχετικό δείκτη, ελαφρώς µεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη. Τέλος, η καταναλωτική εµπιστοσύνη υποχωρεί και στην ΕΕ (-2,5).

Αναλυτικότερα:

-    Στη Βιοµηχανία, οι δείκτες επιχειρηµατικών προσδοκιών διαµορφώνονται στις -4,2 και τις -5,5 µονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής χάνουν έδαφος και στις δύο ζώνες, εξέλιξη ανάλογη µε εκείνη στις εκτιµήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης. Στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα καταγράφεται οριακή κλιµάκωση και στις δύο ζώνες.
-    Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαµορφώνονται στις +7,4 και +3,2 µονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τουςεπιδεινώνονται ελαφρά σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ µεγαλύτερη είναι η πτώση των σχετικών δεικτών στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση σε αµφότερες τις ζώνες. Τέλος, στις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης καταγράφεται µικρή υποχώρηση στην ΕΕ και οριακή άνοδος στην Ευρωζώνη.
-    Στο Λιανικό Εµπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαµορφώθηκαν στις -1,8 µονάδες στην ΕΕ και τις -7,2 µονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα επιχειρηµατική δραστηριότηταεπιδεινώνονται αισθητά και στις δύο ζώνες, ενώ οι εκτιµήσεις για τα αποθέµατα υποδηλώνουν µικρή κλιµάκωση στην ΕΕ και µεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Τέλος, πτωτικά σε αµφότερες τις ζώνες, και περισσότερο στην Ευρωζώνη, κινείται ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόµενους µήνες.
-    Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών κινείται στις -21,2 και -27,7 µονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνονται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση κερδίζουν µεν έδαφος στην ΕΕ, αλλά δεν µεταβάλλονται στην Ευρωζώνη.
-    Ο ∆είκτης Καταναλωτικής Εµπιστοσύνης διαµορφώνεται στις -8,0 και -11,4 µονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους µεταβάλλονται αρνητικά, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ σηµαντικά εντονότερη είναι η πτώση των δεικτών στις προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση της χώρας σε αµφότερες τις ζώνες. Και στην πρόθεση για αποταµίευση όµως σηµειώνεται ελαφρά υποχώρηση και στις δύο ζώνες, µε ταυτόχρονη επιδείνωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
-    Τέλος, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις Χρηµατοοικονοµικές Υπηρεσίες (δεν περιλαµβάνεται στο δείκτη οικονοµικού κλίµατος) αποδυναµώνεται στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στις 12,7 (από 14,2) µονάδες, αλλά κερδίζει 1,2 µονάδες στην ΕΕ (στις 18,3). Από τα επιµέρους στοιχεία, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόµενο τρίµηνο επιδεινώνονται στην Ευρωζώνη, αλλά αντίθετα βελτιώνονται στην ΕΕ, ενώ οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης παραµένουν στα ίδια επίπεδα στην ΕΕ, αλλά χειροτερεύουν ελαφρά στην Ευρωζώνη.