Τα λάθη στο Ε9 δημιουργούν προβλήματα στα έσοδα του ΥΠΟΙΚ

Λάθη στο Ε9 δημιουργούν τον ορατό κίνδυνο το ΥΠΟΙΚ να απολέσει σημαντικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τη «Καθημερινή της Κυριακής».

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να διορθώσουν τα λάθη του Ε9 τους και το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι μετά την κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων, να απολέσει περί τα 200 εκατ. ευρώ εσόδων.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι περιμένουν πολύ περισσότερες από 1.000.000 τροποιητικές δηλώσεις, ώστε να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο φορολογούμενος θα δει στο νέο του εκκαθαριστικό μείωση του ΕΝΦΙΑ ως και 50%, σε σχέση με τον αρχικό.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις τα έσοδα από την φορολογία των ακινήτων είχαν υπολογιστεί σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, για να υποχωρήσουν στα 3,3 δισεκατομμύρια, μετά τις διορθώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες των εκτός σχεδίου ακινήτων και την απαλλαγή σεισμόπληκτων περιοχών.

Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκεται η χορήγηση εκπτώσεων στα μη ηλεκτροδοτούμενα και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που θα κοστίσει άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Έτσι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, για περαιτέρω απώλεια εσόδων του ΕΝΦΙΑ, αυτά αναμένεται να πέσουν κάτω από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την στιγμή που θα ανοίξει η εφαρμογή στο site του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα έχουν στην διάθεση τους 40 ημέρες για τα διορθώσουν τα λάθη του Ε9 τους και αποκαταστήσουν την εικόνα της περιουσίας τους στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», οι διορθώσεις δεν θα επιφέρουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν γίνει είναι η λάθος αναγραφή του ρολογιού της ΔΕΗ, η μη εμφάνιση πολλών ημιτελών ακινήτων ως μη ηλεκτροδοτούμενα, η δήλωση των στοιχείων του οικοπέδου της πολυκατοικίας (που δεν χρειάζεται και επιβαρύνει με φόρο) και η έλλειψη πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις