Στραμμένα στην Ισπανία τα μάτια του κόσμου

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, που απειλούσε με κατάρρευση την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και συνολικά την Ευρωζώνη, γεννούν ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, χωρίς δηλαδή μέτρα σκληρής λιτότητας και την αυστηρή εποπτεία του ΔΝΤ.

Ήδη, η Ιρλανδία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει αλλαγές στο δικό της Μνημόνιο, ενώ και η Ελλάδα δκαιούται στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης να διεκδικήσει μία λύση για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Πάντως, όπως επισημαίνεται και σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η νέα ισπανική κυβέρνηση του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι ήδη εφαρμόζει ουσιαστικά το δικό της «Μνημόνιο», καθώς έχει λάβει μέτρα 27 δισ. ευρώ και γεννά ακολουθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι καθώς το πρόβλημα της Ισπανίας είναι κυρίως το τραπεζικό σύστημα (όπως και στην Ιρλανδία) και το όχι το δημόσιο χρέος (είναι στο 80% του ΑΕΠ περίπου). Η λύση που επιλέχθηκε αφορά στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς ευρωστήριξης και όχι μέσω πακέτου διάσωσης με τους γνωστούς επώδυνους όρους.

«Ισπανική» κόντρα στην Αθήνα

Η ισπανική κρίση έγινε φυσικά αντικείμενο και της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι «την ώρα που μια χώρα σαν την Ισπανία διαπραγματεύεται, εδώ πέρα, υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να "τα σπάσουμε" με την Ευρώπη και να απομονωθούμε ως Ελλάδα. Αλλά, ευτυχώς, εκτός από το δρόμο της ανευθυνότητας, υπάρχει και ο δρόμος της ευθύνης».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κρίση στην ευρωζώνη συνολικά «είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που αποδομεί την Ευρώπη και φτωχοποιεί τους ευρωπαϊκούς λαούς, της πολιτικής δηλαδή που υπηρετεί η ΝΔ και τα αδελφά της ευρωπαϊκά κόμματα».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει και από τις εξελίξεις στην Ισπανία είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αντιλαμβάνεται ο κ. Σαμαράς. Ο μόνος δρόμος αξιοπρέπειας και ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι αυτός της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης και όχι αυτός των μνημονιακών δεσμεύσεων τις οποίες αποδέχεται στο σύνολό τους ο κ. Σαμαράς».