ΣΕΒΕ: Αυξημένες οι εγγραφές επιχειρήσεων στα εξαγωγικά μητρώα

Κατά 52,9% αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στα μητρώα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στο πρώτο πεντάμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω διάστημα έκαναν την εγγραφή τους 52 επιχειρήσεις, έναντι 34 στο αντίστοιχο πεντάμηνο του 2011, ενώ χαρακτηριστικά το 2009 στα εξαγωγικά μητρώα είχαν εγγραφεί μόλις 11 επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την κατανομή ανά κλάδο των επιχειρήσεων, που πραγματοποίησαν την εγγραφή τους στα μητρώα του ΣΕΒΕ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012, οι υπηρεσίες (π.χ. μεσιτείας, συμβούλων επιχειρήσεων, θαλάσσιων μεταφορών, ασφαλειών) υπερτερούν (12 από τις 52 εγγραφείσες επιχειρήσεις).

Ακολουθούν τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά-όργανα ακριβείας (βιομηχανικοί αυτοματισμοί, ιατρικές/θεραπευτικές συσκευές και όργανα, εξοπλισμός εργαστηρίων) με επτά εγγραφές, τα τρόφιμα-ποτά (επίσης επτά) και τα έπιπλα (έξι). Στο αντίστοιχο διάστημα του 2011 είχαν εγγραφεί στα μητρώα του ΣΕΒΕ μόνο δύο επιχειρήσεις από τον κλάδο των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών-οργάνων ακριβείας.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που ενεγράφησαν στα μητρώα του ΣΕΒΕ μέχρι στιγμής το 2012 προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη (30) και ακολουθούσαν η Αττική (10) και το Κιλκίς (4).

Η τάση της εξαγωγικής στροφής καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι φορείς των εξαγωγέων, όπως ο ΣΕΒΕ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον μετριασμό της δυναμικής που είχαν επιδείξει οι ελληνικές εξαγωγές το 2011.

Όπως έχουν επισημάνει, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα οδηγεί ολοένα και περισσότερους ξένους εισαγωγείς στην ακύρωση παραγγελιών ελληνικών προϊόντων, στο να θέτουν πολύ πιεστικούς όρους συναλλαγών ή ακόμη και να λύουν μακροχρόνιες συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες.