Απετράπη το black out στην ενέργεια - Δόθηκαν 230 εκατ. σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Στα ταμεία της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ φαίνεται ότι βρίσκονται τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δοθεί ανάσα ρευστότητας και να αποτραπεί ο κίνδυνος για μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέους, σήμερα πιστώθηκε ο λογαριασμός της ΔΕΗ με 130 εκατ. ευρώ και της ΔΕΠΑ με 100 εκατ. ευρώ.

Πάντως δεν λείπουν οι τριβές μεταξύ των διαφόρων φορέων για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το τεράστιο έλλειμμα και το επαπειλούμενο «μπλακ άουτ». Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουλάχιστον εταιρίες ηλεκτρισμού, η Elpedison και η Αλουμίνιον της Ελλάδος, εξετάζουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΠΑ, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχει προβεί και ο ΔΕΣΦΑ. Έγκυρες πηγές προσθέτουν ότι και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ενοχληθεί από τους χειρισμούς της ΔΕΠΑ στο θέμα της κρίσης και παραπέμπουν σε χθεσινή επιστολή της ΡΑΕ προς την εταιρία αερίου, στην οποία υπενθυμίζει ότι η ΔΕΠΑ είναι υπεύθυνη για να λύσει το πρόβλημα με τις οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν στη ΔΕΠΑ ότι άφησε να διογκωθεί υπέρμετρα το χρέος των πελατών της.

Πάντως, τόσο η ΔΕΗ όσο και η ΔΕΠΑ προσπαθούν να κατεβάσουν τους τόνους σχετικά με τον κίνδυνο «μπλακ άουτ». Η ΔΕΗ δηλώνει ότι στο βαθμό που της αναλογεί έχει λάβει όλα τα μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτρισμού και ότι έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τον ΛΑΓΗΕ και τη ΔΕΠΑ. Η δε κρατική εταιρία αερίου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε περικοπές παροχής αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς και ότι σταδιακά συγκεντρώνει τα ποσά που απαιτούνται για να πληρώσει την Gazprom στο τέλος Ιουνίου.