O Ι. Στουρνάρας ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ι. Στουρνάρας ως ο νέος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας είναι η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα είναι κοινής αποδοχής και απο τους τρείς αρχηγούς.

Ο κ. Στουρνάρας ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβερνηση Πικραμμένου είναι καθηγητής Οικονομικών στο Καποδιστριακό και Πρόεδρος του ΙΟΒΕ. Έχει διατελέσει πολλά χρόνια Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι ο τεχνοκράτης που διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Το ερώτημα τώρα που τίθεται είναι με ποιούς θα συνεργαστεί ο κ. Στουρνάρας για να διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο και την ομάδα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Το βέβαιον είναι οτι ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, έχει σημαντική εμπειρία σε ευρωπαικές διαπραγματεύσεις και διαθέτει κύρος στις Βρυξέλλες. Ώς διαπραγματευτής θεωρείται "σκληρός αλλά λογικός" απο τα στελέχη της Ευρωπαικής Ένωσης.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως οτι ο κ. Στουρνάρας θεωρείται ανεξάρτητος και δυναμικός και αυτό δεν αρέσει καθόλου στα κομματικά επιτελεία, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν οτι με την τοποθέτηση του σε αυτό το πόστο, τα ρουσφέτια προς Ρηγίλης θα είναι μάλλον αδύνατα. Αυτός είναι και ένας απο τους βασικούς λόγους για τους οποίους όποτε συζητήθηκε το όνομα του κ. Στουρνάρα για τη θέση αυτή διατυπώνονταν αντιρρήσεις απο τους κομματικούς. Μετά βεβαίως την παραίτηση Ράπανου και την δυσκολία εξεύρεσης άλλου, η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στην θέση του υπουργού κρίθηκε πλέον αναγκαία.

Η πρώτη δήλωση «Εχουμε τις δυνατότητες να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχουμε ανηφορικό δρόμο, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες», τόνισε πριν από λίγη ώρα ο κ. Στουρνάρας κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας. Ο νέος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι σε δύο μέρες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα περίπου δύο δισ. ευρώ. «Υπάρχει τοίχος κατεστημένων νοοτροπιών που δεν θέλουν να ακούσουν ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.