Τη  Δευτέρα ξεκινά ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση

Ως το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση η υλοποίηση του οποίου ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 20 Μαίου ηλεκτρονικά ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα φθάσουν τους 153 χιλιάδες, και για εννέα μήνες θα έχουν παροχές ηλεκτροδότησης, σίτισης και στέγασης. Το κόστος θα φθάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ από εθνικά κονδύλια.

Οι παροχές των εννέα μηνών στις οικογένειες με ακραία φτώχεια αφορούν: Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και δωρεάν 1200 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Επιδότηση ενοικίου στον ιδιοκτήτη για να αποφευχθεί η έξωση του δικαιούχου με 70 έως 220 ευρώ το μήνα. Και επιδότηση σίτισης, που θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κάρτας που θα έχει πιστωθεί με 70 έως 220 ευρώ το μήνα αποκλειστικά για αγορές τροφίμων.

Ενας δικαιούχος αν καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μπορεί να έχει και τις τρεις παροχές. Ειδικά για τη στέγαση το πρόγραμμα δεν θα καλύψει πάνω από 30 χιλιάδες οικογένειες, ενώ μπορεί να επεκταθεί και το 2016, εφόσον δεν θα προλάβουν φέτος να καλύψουν το προβλεπόμενο διάστημα των εννέα μηνών.

Το εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον είναι άγαμος δεν πρέπει να ξεπερνά τα διακόσια ευρώ το μήνα και αν πρόκειται για ζευγάρι να μην είναι πάνω από 300 ευρώ. Προσαυξάνεται όμως κατά εκατό ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικο τέκνο και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο, αρκεί να μην ξεπερνά συνολικά τα πεντακόσια ευρώ το μήνα.

 Επίσης, η φορολογητέα ακίνητη περιοσία δεν πρέπει να είναι πάνω από 90.000 ευρώ, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο και 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας το επόμενο βήμα θα είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ για την στήριξη των φτωχών οικογενειών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις