"Θα βρεθούν τα μέτρα"

Καταλήξαμε σε συμφωνία για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση. Ο Υπουργός ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2ετούς πακέτου λιτότητας, δεδομένου του ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα ποσά που απαιτούνται.  Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει το οικονομικό επιτελείο, ο πρωθυπουργός ενώ εκλήθη, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί για ποιο λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που ξεκινούν στι 26 Ιουλίου, με βασικό αίτημα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% για να τονωθεί η ζήτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επικαλέστηκε τις συζητήσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης, θα πρέπει να βρεθούν και οι απώλειες εσόδων που προκαλεί η μείωση του ΦΠΑ, εκτός από την τόνωση της κατανάλωσης.

Ο ίδιος παράγοντας εκτιμά ότι η Τρόικα δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για φέτος, πέραν από τα συμφωνηθέντα των 3 δισ. ευρώ, ενώ γίνονται προσπάθειες να βρεθούν και τα 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα για τη 2ετία 2013-15. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει βρει τα 5,1 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών που προτείνει το ΚΕΠΠΕ, και άλλα 3-3,5 δισ. ευρώ από πρόσθετες περικοπές που θα γίνουν στα κονδύλια των υπουργείων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση μέχρι τις 26 Ιουλίου που θα έλθουν οι αξιωματούχοι της Τρόικας θα έχει βρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να υπάρχει μία βάση διαπραγμάτευσης με τους ξένους.

Στην 3ωρη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, προσπάθησαν να λύσουν την εξίσωση που μία εβδομάδα τώρα δεν κατάφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα επιμέρους υπουργεία, ώστε να αποφευχθούν περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Η τρεις αρχηγοί πιθανότατα παρουσίασαν παρεμβάσεις ύψους 1,8 - 2 δισ. ευρώ που λείπουν από το «πακέτο» λιτότητας που προσπαθεί να καταρτίσει η κυβέρνηση και το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με νέες οριζόντιες περικοπές δαπανών ακόμη και σε μισθούς ή συντάξεις είτε μέτρα από το σκέλος των εσόδων.