Πάνω από από τέσσερα εκατομμύρια ευρω γλίτωσε η χώρα από τα πρόστιμα που επρόκειτο να επιβληθούν για τις παράνομες χωματερές.
Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρωνης μετά τη συνάντηση που είχε με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου.
Η διαχείριση των αποβλήτων, η αποκατάσταση των εναπομειναντων ΧΑΔΑ, το Κτηματολόγιο αλλά και τα δυο δις. ευρω που πρόκειται να εξοικονομήσει η Ελλάδα από την σχεδιαζόμενη απαλλαγή της από παλιό και νέο ΕΣΠΑ – έως το Δεκέμβριο του 2016- ήταν τα θέματα της συζήτησης του αναπληρωτή υπουργού με την Κορίνα Κρέτσου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (που εκδόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2014) η Ελλάδα πέρα από την εφάπαξ καταβολή 10 εκατομμυρίων ευρω που καταβλήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015 θα πρέπει να καταβάλει κάθε εξάμηνο το ποσό των 14.520.000 ευρω.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Τσιρώνης, εξαιτίας του κλεισιματος πολλών χωματερών το ποσό του προστίμου έχει πέσει στα 10.400.000 ευρω. Το πρόστιμο πρέπει να καταβληθεί μέσα στις επόμενες 45 μέρες.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο έλεγχος για την καταβολή του προστίμου για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου. Από το υπουργείο είναι αισιόδοξοι ότι –αν τρέξει πιο γρήγορα το κλείσιμο και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ- η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει άλλα 6 εκατομμύρια ευρω. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι ότι υπάρχουν 49 ενεργοί ΧΑΔΑ σε όλη την Ελλάδα και 161 ανενεργοί.
Όπως ανέφερε η Κορίνα Κρέτσου, η συνολική απορρόφηση των κονδυλίων αγγίζει το 91%. Μάλιστα τόνισε, ότι αναμένεται να ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απαλλαγή της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στο παλιό ΕΣΠΑ αλλά και στο νέο πρόγραμμα μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 με συνέπεια 2 δις. ευρω να πέσουν σε έργα στην πραγματική οικονομία.
Σε ερώτηση ποια έργα την ανησυχούν, στάθηκε ιδιαίτερα στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, για το θέμα αυτό αναμένεται να έχει την Τρίτη συζήτηση με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.
Από την πλευρα του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σε ερώτηση για τα έργα αξιοποίησης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ ανέφερε ότι «θα σεβαστούμε τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί».
Ωστόσο, για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου τόνισε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει αναθεωρηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Πελοποννήσου και ότι δεν έχουν ερωτηθεί οι Δήμοι.