Ελλάδα και Ισραήλ: Μικρές χώρες που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο

Άρθρο Προέδρου Invest in Greece στην Jerusalem Post

Με τίτλο «Ελλάδα και Ισραήλ: Μικρές χώρες που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο»  δημοσιεύεται στο οικονομικό ένθετο της Jerusalem Post op-ed του εκτελεστικού Προέδρου του οργανισμού Invest in Greece, Αριστομένη Συγγρού,  το οποίο πραγματεύεται τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα καθώς και τα αμοιβαία οφέλη από τη διευρυνόμενη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε πλήθος τομέων.

Το άρθρο αναφέρει τα ακόλουθα:

- Η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση και προσφέρει τη δυνατότητα ενός ευρέος φάσματος συνεργιών, αμοιβαία επωφελών συνεργασιών και σημαντικών διμερών πλεονεκτημάτων. Οι δύο χώρες, παρά το μικρό τους μέγεθος, δύνανται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην περιφερειακή ανάπτυξη και να απολαύσουν πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη.

Η επίσκεψη του Προέδρου Πέρες στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του, Κάρολου Παπούλια, ανοίγει τον δρόμο για μία νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας και επενδύσεων.

Γεωργία: Ένας τομέας υψηλού ενδιαφέροντος
Ο Πέρες συνοδευόταν στην επίσκεψή του από την Υπουργό Γεωργίας Ορίτ Νόκεντ. Ορισμένοι από τους πλέον υποσχόμενους τομείς συνεργασίας σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την οργανική γεωργία, την εφαρμοσμένη έρευνα καλλιέργειας, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τις υδατοκαλλιέργειες.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η άγονη τοπογραφία του Ισραήλ έχει ωθήσει τους Ισραηλινούς επιστήμονες στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας και τεχνολογιών αφαλάτωσης. Η αποτελεσματική αφαλάτωση θα έδιδε ιδιαίτερη ώθηση σε πολλά ελληνικά νησιά στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας στα αποθέματα γλυκού νερού και πρέπει να βασίζονται συχνά στον εφοδιασμό από υδροφόρα πλοία.

O κλάδος τροφίμων και ποτών, που βρίσκεται επίσης υπό συζήτηση, είναι ο ισχυρότερος στον τομέα της ελληνικής μεταποίησης, αντιπροσωπεύοντας το 25% του κύκλου εργασιών, το 24% της απασχόλησης, το 25% του συνολικού επενδυμένου κεφαλαίου και σχεδόν το 25% της προστιθέμενης αξίας. Ξένες εταιρείες έχουν καταγράψει υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε αυτόν τον τομέα και η Ελλάδα αποτελεί την ιδανική γέφυρα για τις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Άφθονες ευκαιρίες παρουσιάζονται στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, ιδίως όσον αφορά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή, τα σνακ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συνεχίζει να αυξάνεται. Τα σνακ που βασίζονται στο μέλι και στα καρύδια, τα ζυμαρικά, οι μαρμελάδες, το τουρσί, τα νέα θαλασσινά προϊόντα και τα προϊόντα με βάση το κρέας έχουν σημαντικές προοπτικές σε πολλές αγορές. Καθώς δε αυξάνεται η κατανάλωση ελαιολάδου, η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδανική θέση προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτόν τον τομέα, ούσα η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

Πνευματικό κεφάλαιο: Ένας κοινός πόρος
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πέρες είπε ότι, όπως και το Ισραήλ, «η Ελλάδα, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες», προσθέτοντας πως «Πιστεύω ότι πολλά μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία των ερευνητών σας και των ερευνητών μας, έτσι ώστε όλοι να ωφεληθούμε από αυτό».

Τον Μάρτιο, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των αποβλήτων, της βιομάζας, της επεξεργασίας λυμάτων και των ενεργειακών λύσεων, πέραν των γεωργικών τομέων που προαναφέρθηκαν.

Η οικονομία της γνώσης αποτελεί, δίχως αμφιβολία, έναν από τους πλέον υποσχόμενους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες δύνανται να επωφεληθούν από την αμοιβαία συνεργασία. Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά οικοσυστήματα παγκοσμίως. Στην προσπάθειά της να τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, η Ελλάδα θεωρεί το ισραηλινό μοντέλο άκρως ελκυστικό και ενθαρρύνει νέους επιστήμονες, μηχανικούς και επιχειρηματίες να υιοθετήσουν μια 'start-up' κουλτούρα παρόμοια με την ισραηλινή.

Οι ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων συνεργασιών σε αυτούς τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και σε μια σειρά από άλλους τομείς, είναι εξαιρετικές. Ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων και τεχνολόγων οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τους ομολόγους τους του Ισραήλ αυξάνεται μέρα με τη μέρα και θα πρέπει να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών συνεργασιών.

Οι Έλληνες, όπως και οι Ισραηλινοί, εκτιμούν ιδιαίτερα την αξία της εκπαίδευσης και τείνουν να επικεντρώνονται στην μηχανική, στις επιστήμες και στην τεχνολογία της πληροφορίας. Και όπως οι Ισραηλινοί, οι νέοι Έλληνες χαρακτηρίζονται από γλωσσομάθεια, με έμφαση στα αγγλικά.

Η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών, καθώς και οι πολιτιστικές και οι ιστορικές ομοιότητες, αποτελούν επίσης ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, στο οποίο προστίθεται το πολύ ελκυστικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα για υψηλού επιπέδου επιστήμονες και μηχανικούς.

Η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ωφελεί αναμφισβήτητα γεωπολιτικές στρατηγικές. Επιπλέον, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές για το Ισραήλ. H ενέργεια συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τομείς, όπου η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν στενά για την ανάπτυξη και τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα προσφάτως ανακαλυφθέντα υποθαλάσσια κοιτάσματα στη Μεσόγειο. Οι εν λόγω σημαντικοί ενεργειακοί πόροι μπορεί να χρησιμεύσουν ως ένας από τα πιο βασικούς πυλώνες της σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ.

Επενδύσεις: Ένας βασικός παράγοντας
Στο Invest in Greece – τον επίσημο φορέα προώθησης επενδύσεων της χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών - γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) συνιστούν ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που θα μας βοηθήσει να εξέλθουμε της τρέχουσας κρίσης. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες της, παραμένει ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για ΞΑΕ, καθώς οι ευκαιρίες σε ορισμένους τομείς μπορούν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όντας ένας από τους πιο εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς, η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τουριστική υποδομή της και οι επενδυτές θα βρουν εξαιρετικές ευκαιρίες στην αναβάθμιση λιμένων και μαρίνων, σε ολοκληρωμένα (integrated) θέρετρα και σε κατοικημένες κοινότητες.

Αξιοποιώντας την οικονομία της γνώσης και την πνευματική ικανότητα, οι Έλληνες και οι Ισραηλινοί μπορούν να προσεγγίσουν από κοινού αγοραίες (marketable) λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: την ασφάλεια, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη βιοτεχνολογία, τις εφαρμογές διαδικτύου, την υγειονομική περίθαλψη, τις τεχνολογίες ενέργειας, την επεξεργασία των αποβλήτων, τις τηλεπικοινωνίες, τις τεχνολογίες μεταφορές και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Οι δυνατότητες στην έρευνα και ανάπτυξη, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συνιστούν ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε αμφότερες τις χώρες. Επιπλέον, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα, από την αρχαιολογία έως τα πολυμέσα, προσφέρουν ευκαιρίες αποκόμισης νέα ωφελημάτων και πρόσβασης σε νέες αγορές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των τοπικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, νέες στρατηγικές συνεργασίες που αξιοποιούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενισχύουν συμπληρωματικά πλεονεκτήματα και παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη θα πρέπει να παραμείνουν βασικές προτεραιότητες. Η Ελλάδα και η Ισραήλ έχουν τώρα την ευκαιρία να μοχλεύσουν από κοινού το μικρό τους μέγεθος μετατρέποντας το σε λύσεις με μεγάλο αντίκτυπο.

To Invest in Greece δεσμεύεται να παρέχει στους Ισραηλινούς επενδυτές και επιχειρηματίες όλες τις πληροφορίες, την υποστήριξη και την καθοδήγηση που απαιτείται. Το επενδυτικό μας πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου fast-track για τη διευκόλυνση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, είναι εξορθολογισμένο και πελατοκεντρικό και προσφέρει ελκυστικά κίνητρα.