José Bové: για μια άλλη γεωργία στην ΕΕ

Η ΕΕ οφείλει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη μιας πραγματικά βιώσιμης γεωργίας στο τοπικό επίπεδο, προάγοντας την ποιότητα και την ποικιλία της παραγωγής, σημειώνει ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, José Bové, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε μετά την υιοθέτηση έκθεσής του για το θέμα από την επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ. Η έκθεση βασίζεται και αποτελεί απάντηση σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι στόχους πρέπει να έχει η πολιτική της ΕΕ για τα αγροτικά προϊό

Το σημαντικό είναι να αναπτύξουμε μια γεωργία που και βιώσιμη είναι και, κυριολεκτικά, κοντά στον καταναλωτή αλλά και να φροντίσουμε να νιώσει ο Ευρωπαίος καταναλωτής την ανάγκη να φέρει την ποικιλία στο πιάτο του με μια γεωργία τοπική, βασισμένη σε μικρές εκμεταλλεύσεις σε όλη την ΕΕ. Σήμερα υπάρχουν οι εθνικές και διεθνείς αγορές αλλά και μια ολόκληρη τοπική γεωργία από την οποία ζουν εκατομμύρια παραγωγοί και η οποία παράγει προϊόντα ποιότητας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλες τις χώρες.

Η έκθεσή μου είναι η πρώτη του ΕΚ για το θέμα αυτό. Τώρα είναι σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει προτάσεις και από εκεί θα μπορέσουμε, ελπίζω, να ποσοτικοποιήσουμε και κυρίως να συγκεκριμενοποιήσουμε τη γεωργία που πραγματικά έχουμε επ' όψιν μας.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής μιλά για τις γεύσεις της Ευρώπης...

Γεύση είναι η σχέση ανάμεσα στον χωρικό, τη γη του και το προϊόν. Αυτό το σύνολο είναι που δημιουργεί τις γεύσεις. Ένα γαλλικό τυρί από την Ardèche δεν είναι ίδιο μ' ένα Ρουμάνικο. Την ποικιλία αυτή πρέπει να ξαναβρεί η Ευρώπη μέσα από μια πραγματικά αλλαγμένη και ποιοτική παραγωγή.

Υποφέραμε πολύ και για χρόνια από τον ευτελισμό και την τυποποίηση όμως πίσω από την ποικιλία κρύβεται και κάτι άλλο, κάτι που ξεχνάμε: η υγεία. Μακριά από τα τυποποιημένα προϊόντα υπάρχουν φυτά και ζώα που αντέχουν περισσότερο στις αρρώστιες. Διατηρώντας την ποικιλία της τοπικής πανίδας και χλωρίδας μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή χωρίς να καταφεύγουμε σε αντιβιοτικά και χημικά.

Προτείνετε στην έκθεσή σας αποκατάσταση των δεσμών πολίτη - παραγωγού. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Η προώθηση των προϊόντων πρέπει να ενισχύσει τις τοπικές αγορές, τις ανοιχτές λαϊκές αγορές τοπικών προϊόντων. Εμπειρία υπάρχει μεγάλη αλλά πρέπει να διαφημισθεί καλύτερα και ίσως να αυξηθεί. Υπάρχουν καταστήματα παραγωγών ή τοπικών προϊόντων που σε κάποιες πόλεις μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο των σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα. Πρέπει να ενισχύσουμε τις απευθείας συναλλαγές παραγωγού - καταναλωτή, κάτι που θα ενισχύσει και το εισόδημα του παραγωγού δίνοντάς του πλήρη έλεγχο της αλυσίδας από την παραγωγή στην τελική λιανική πώληση.